Verkkouutiset

Nordea: Kasvua saadaan vain rohkeilla uudistuksilla

Pankkikonserni Nordea uskoo Suomen talouden kääntyvän kasvuun, jos seuraava hallitus pystyy tekemään rohkeita uudistuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Nordea arvioi tuoreessa talousennusteessaan, että kilpailukykyä parantavat uudistukset palauttaisivat yritysten ja kotitalouksien luottamuksen sekä lisäisivät vientiä, investointeja ja uusien työpaikkoja. Tukea Suomen talouskasvu saisi tänä vuonna Euroopan elpymisestä ja öljyn hinnan väliaikaisesta alentumisesta.

Nordean ekonomistit Aki Kangasharju ja Pasi Sorjonen uskovat Suomen talouden alamäen päättyneen viime vuoden viimeisen neljänneksen loivaan pudotukseen.

Nyt he arvioivat kokonaistuotantomme yltävän tänä vuonna nollakasvuun, ja ensi vuodeksi he ennustavat jo 1,5 prosentin kasvua. Aiemmin he ennustivat talouden heikentyvän tänä vuonna 0,3 prosenttia ja ensi vuoden kasvun jäävä vaatimattomasi yhteen prosenttiin.

Parantunut ennuste perustuu talouskasvun piristymiseen erityisesti euroalueella sekä öljyn halventumiseen. Euroalueen kasvun uskotaan vahvistuvan euron heikentymisen, halvan raakaöljyn ja Euroopan keskuspankin kevyen rahapolitiikan ansiosta.

Kun vielä maailmantalouskin hiukan piristyy, niin Suomen vientikysyntä alkaa vähitellen vahvistua, Nordeassa uskotaan.

Lisäksi pankin ekonomistien mukaan Suomen julkinen talous hyötyy Euroopan keskuspankin valtionlainojen osto-ohjelmasta monia muita maita enemmän, sillä ostot tehdään talouden eikä lainakannan koon perusteella.

Ei kasvua ilman uudistuksia

Nordean kasvuennusteessa kuitenkin edellytetään, että uusi hallitus aloittaa määrätietoiset talouden uudistukset. Jos niitä ei saada aikaan, luottamuksen puute siirtää investointeja ja talouskasvu jää ensi vuonnakin syntymättä.

Esimerkiksi 200 000 uutta työpaikkaa 10 vuodessa vaatisi Nordean mukaan työpaikkojen lisääntymistä lähes kolminkertaisella vauhdilla verrattuna pitkän aikavälin keskiarvoon.

– Onnistuminen edellyttää joko keskimääräisen palkkatason jäädyttämistä, ennennäkemättömiä uudistuksia tuottavuuden kasvun uudelleen käynnistämiseksi tai molempia. Tilastoanalyysimme osoittaa, että veroalennus lisäisi yksityisen sektorin työpaikkoja pysyvästi, pankin ekonomistit toteavat ennusteessa.

He muistuttavat myös, että vientimme nousua hillitsevät Venäjän kaupan rajoitukset sekä euron vahvistuminen ruplaa ja Ruotsin kruunua vastaan.

Lisäksi raakaöljyn hinta euroissa on pudonnut vähemmän kuin hinta dollareissa, sillä euro on heikentynyt suhteessa dollariin. Suomalainen kuluttaja ei sitä paitsi pääse edes täysin nauttimaan öljyn hinnanlaskusta polttoaineen kireän verotuksen vuoksi.

Kaiken huipuksi ensi vuonna öljy on ennusteen mukaan tätä vuotta kalliimpaa, mikä hidastaa kasvua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)