Verkkouutiset

MTK:n mukaan elintarvikeketju tarvitsee reipasta remonttia

Maatalouden taloustilanteen helpottamiseksi tarvitaan nopeita kriisitoimenpiteitä, sanoo Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hän toteaa, että kriisitoimilla ei kuitenkaan turvata maatalouden kannattavuutta pidemmällä aikavälillä.

– Pääasialliset syyt maatalouden tämän hetken ongelmiin löytyvät markkinaolosuhteiden rajuista muutoksista, jotka ovat kohdistuneet erityisen voimakkaana Suomeen. Maatalouden tukipolitiikka ei ratkaise markkinoiden ongelmia eikä markkinaongelmia ratkaista pelkästään viljelijöiden voimin, Antti Sahi sanoi perjantaina Joensuussa.

– Näkyvissä ei ole markkinaympäristön olennaisia parannuksia. Siksi tuottajien ja elintarviketeollisuuden on pystyttävä yhdessä kehittämään niin maatiloille kuin koko elintarvikeketjuunkin uusia toimintamalleja, Sahi totesi.

– Näiden uusien toimintatapojen on oltava kustannuksiltaan kilpailukykyisempiä, palveltava kuluttajaa nykyistä paremmin ja luotava siten elintarviketeollisuudelle parempaa maksukykyä viljelijöille. Nykyisillä toimintatavoilla ei yksinkertaisesti pärjätä, hän jatkoi.

Hänen mukaansa muutokset voivat tarkoittaa monia asioita. Viljelijät voivat lisätä yhteistoimintaa niin investoinneissa kuin tuotantopanosten hankinnassakin. Elintarvikeviennistä on tehtävä aito vaihtoehto kotimarkkinoille.

– Elintarvikeketjun on pystyttävä kilpailukykynsä säilyttääkseen uudistumaan ja kehittymään niin, että kuluttajille voidaan jatkossakin tarjota kotimaisia elintarvikkeita. Siksi koko elintarvikeketjun on pystyttävä nykyistä parempaan yhteistyöhön kotimaisen elintarviketuotannon ja -teollisuuden toimintaedellytysten turvaamiseksi tulevaisuudessa, Sahi muistutti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)