Meijerit ottivat viime vuonna vastaan noin 2 288 miljoonaa litraa maitoa. Edellisvuoteen verrattuna maidon tuotantomäärä kasvoi kolme prosenttia ja oli korkein yhdeksään vuoteen. Luomumaidon tuotanto jatkoi kasvuaan: sitä tuotettiin 47 miljoonaa litraa, kertoo Luonnonvarakeskus.
Viime vuoden lopussa Suomessa oli 8 370 maidontuottajaa. Lypsylehmiä oli vuoden lopussa noin 283 000. Lypsylehmien määrä on ollut kasvussa parina viime vuonna ja lehmien keskituotokset ovat nousseet.
Maidontuotannosta luovuttiin lähes samaan tahtiin kuin edellisvuonna eli tuotannon lopetti noin viisi prosenttia tiloista.
Siipikarjanlihaa jälleen ennätysmäärä
Lihaa tuotettiin ennakkotietojen mukaan reilut 383 miljoonaa kiloa, mikä oli prosentin vähemmän kuin edellisvuonna. Siipikarjan- ja naudanlihan tuotanto kasvoi, kun taas sianlihan tuotanto väheni.
Siipikarjanlihan tuotanto on rikkonut ennätyksiä nyt jo neljänä vuonna peräkkäin. Vuonna 2014 tuotanto kohosi reiluun 113 miljoonaan kiloon. Kasvua edellisvuodesta oli kaksi prosenttia. Tuotannosta reilut 90 prosenttia oli broilerinlihaa. Broilerinlihan tuotanto kasvoi, kun taas kalkkunanlihan tuotanto laski.
Naudanlihan tuotanto kasvoi parilla prosentilla reiluun 82 miljoonaan kiloon. Nautoja teurastettiin teurastamoissa noin 270 000.
Sianlihaa tuotettiin viime vuonna 186 miljoonaa kiloa. Tuotantomäärä on neljä prosenttia alhaisempi kuin vuonna 2013 ja alhaisin kahteentoista vuoteen. Sikoja teurastettiin reilut kaksi miljoonaa kappaletta.
Kananmunien tuotanto lähes ennallaan
Kananmunia tuotettiin viime vuonna runsaat 67 miljoonaa kiloa. Tuotanto kasvoi hieman edellisvuodesta.
Luomu- ja häkkikanaloissa tuotettujen kananmunien määrä kasvoi, kun taas lattiakanaloissa tuotettujen kananmunien määrä väheni.
Kananmunista 62 prosenttia tuotettiin virikehäkeissä, 33 prosenttia lattia- ja ulkokanaloissa ja 5 prosenttia luomukanaloissa.





