Verkkouutiset

Krugman kävi opastamassa myös ruotsalaisia taloudenpidossa

Talousnobelisti Paul Krugman jatkoi perjantaina matkaansa Kööpenhaminasta Tukholmaan, missä hän läksytti maan keskuspankkia asuntokuplan synnyn estämisestä sekä valtiovarainministeri Anders Borgia verojen ja maksujen väärinkytkennästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Skagen Fonders -säätiön vieraana esitelmöineen Krugmanin mielestä Ruotsin keskuspankki on tehnyt väärin yrittäessään estää asuntokuplan synnyn.

– Ruotsissa luultavasti on asuntojen hintakupla. Kotitaloudet ovat suurissa veloissa. Tilanne kuitenkin pahentuu entisestään, jos Ruotsin talous ajautuisi deflaatioon. Nyt tarvitaan aggressiivista raha- ja finanssipolitiikkaa, jottei talous kärsi liikaa, jos kupla puhkeaa, Krugman sanoi Svenska Dagbladetin mukaan.

Krugmanin ohje keskuspankille olikin, että sen pitää selvästi ilmoittaa ohjauskoron pitämisestä alhaisena siihen saakka, kunnes inflaatio on kivunnut kahteen prosenttiin.

Neuvonsa Krugmanilla oli myös valtiovarainministeri Anders Borgille.

– Jos taloutta halutaan piristää, verojen alennukset ja maksujen korotukset ovat hyvästä. Mutta verojen alentaminen ja hyvinvointikorvausten tason samanaikainen pitäminen ennallaan on huonoa politiikkaa, Krugman sanoi.

Kehujakin Krugman eurooppalaisille poliitikoille toki jakoi. Krugmanin mielestä useat heistä ovat osoittaneet suurempaa tahtoa taistella euron puolesta kuin hän oli uskonut. Osansa kehuista sai EKP:n pääjohtaja Mario Draghi, jonka lausunto ”kaiken tarvittavan tekemisestä” on Krugmanin mielestä pelastanut Euroopan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)