Verkkouutiset

”Kansakunta kamppailee jyrkässä alamäessä, ay-liike osoittaa täydellistä piittaamattomuutta”

AKT:n järjestämä vuorokauden kestävä ahtaajien lakko ei saa ymmärrystä elinkeinoelämältä. Työnantajien on Ilpo Kokkilan mukaan pakko harkita irrottautumista sopimusjärjestelmästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähes 2000 ahtaajaa aloitti lakon tiistaiaamuna. Lakon syynä on selkkaus, jossa venäläisvarustamon edustaja on uhannut Tornion Röyttän sataman pääluottamusmiestä. Lakko osoittaa EK:n hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkilan mielestä ”käsittämätöntä piittaamattomuutta suomalaisista työpaikoista”.

– Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa näin mittava reaktio osoittaa täydellistä suhteellisuuden tajun puutetta. Koko kansakunta kamppailee jyrkässä alamäessä olevan talouden kääntämiseksi positiivisempaan suuntaan samanaikaisesti, kun satamamiehet pysäyttävät koko Suomen ulkomaankaupan. Työtaistelusta seuraa mittavien miljoonaluokan vahinkojen lisäksi taas kerran paha tahra suomalaisten murenevaan maineeseen luotettavana tavarantoimittajana, Kokkila jyrisee EK:n tiedotteessa.

EK arvioi aiemmin keskiviikkona, että ahtaajien lakosta aiheutuu jopa kymmenen miljoonan euron kustannukset.

Hän muistuttaa, että viime syksynä tehdyn työllisyys- ja kasvusopimuksen piti turvata työrauha. Laittomat lakot ja suhteettomat tukitoimet eivät Kokkilan mukaan kuitenkaan näytä loppuvan.

– Näillä toimenpiteillä ammattiyhdistysliike osoittaa täydellistä piittaamattomuutta muun maailman menosta ja romuttaa suomalaisen sopimusjärjestelmän. Kokkila sanoo.

– Olen varma, että tavallinen, tunnollinen suomalainen työntekijä ei missään olosuhteissa voi hyväksyä tällaista käyttäytymistä. Työnantajien on pakko harkita irrottautumista tämäntyyppisestä sopimusjärjestelmästä, koska se ei näytä toimivan. Työehtosopimuslaki on pikaisesti uudistettava muun Euroopan tasolle, jotta tämäntyyppiset ylilyönnit voidaan välttää.

Kokkilan mukaan työnantajapuoli on toistaiseksi toiminut solmittujen sopimusten mukaisesti. Työnantaja on myös kerännyt ammattijärjestöjen jäsenmaksut ja tilittänyt ne edelleen liitoille. Tämäntyyppinen yhteistyö voi Kokkilan mukaan jatkua vain, jos molemmat osapuolet ovat tiukasti sitoutuneena mukana.

– Näiden työtaistelujen kustannukset ovat valtavia ja ne jäävät niiden maksettavaksi, jotka tunnollisesti hoitavat työnsä ja yrityksensä ja lopulta koko yhteiskunnan tappioksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)