Verkkouutiset

Nordea: EKP:llä ei ole aavistustakaan inflaation suunnasta

Nordean mukaan Euroopan keskuspankilla (EKP) ei ole ollut viime vuosina aavistustakaan minne inflaatio on menossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EKP tekee inflaatioennusteen joka maaliskuussa kuluvalle ja seuraavalle vuodelle. Ekonomisti Sanna Kurrosen mukaan ennen finanssikriisiä kaikenlainen ennustaminen oli toki suhteellisen helppoa, kun merkittäviä sokkeja taloudessa ei ollut ja kahden prosentin taso ennusteessa oli lähellä toteutunutta.

– Vuoden 2008 lopulta alkaen sokkeja on ollut sitäkin enemmän ja ennustamisesta on tullut vaikeaa, Kurronen kirjoittaa Nordean aamukatsauksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hänen mukaansa EKP:n maaliskuussa tehty ennuste seuraavan vuoden inflaatiosta on viimeisen viiden toteutuneen vuoden osalta poikennut keskimäärin 0,9 prosenttiyksikköä.

– Eli kun EKP nyt ennustaa ensi vuoden inflaatioksi 1,3 %, viime vuosien ennustetarkkuus huomioon ottaen inflaatio voi hyvin todennäköisesti olla 0,4 % tai miksei myös 2,2 %.

Kurrosen mielestä koko ennustaminen tuntuukin turhalta.

– Viime vuosien ennustemenestys huomioiden keskuspankin politiikka ei perustu millekään uskottaville oletuksille tulevan inflaation tasosta. Vaikka keskuspankki voi vaikuttaa tulevaan inflaatioon, se tietää tulevaisuudesta yhtä vähän kuin markkinatkin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)