Verkkouutiset

”Finanssialan EU-sääntelytehtailuun tuumaustauko”

On otettava tuumaustauko finanssialan EU-sääntelyn tehtailuun ja keskityttävä soveltamaan nykyistä sääntelyä, vetoavat Suomen Yrittäjät, Finanssialan Keskusliitto ja Elinkeinoelämän keskusliitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pienten ja keskisuurten yritysten merkitys Euroopan taloudessa etenkin uusien työpaikkojen luojana on huomattava. Siksi pk-yritysten toimintaedellytyksistä pitää huolehtia. Yritysten on saatava rahoitusta kasvaakseen, linjaavat Suomen Yrittäjät, Finanssialan Keskusliitto ja Elinkeinoelämän keskusliitto.

Kasvua ja työllisyyttä ei voi lisätä, jos rahoitusjärjestelmä ei toimi hyvin. Pankeilla on keskeinen rooli EU:ssa yritysten rahoituksessa, sillä yli kolme neljäsosaa yritysrahoituksesta on tullut pankeilta.

– Viime vuosina yritysten rahoituksen ehdot ovat kuitenkin tiukentuneet ja hinta noussut. Näin on käynyt myös Suomessa. Suurin syy tähän on se, että pankkien sääntely on lisääntynyt. Tämä on hidastanut yritysten kasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä, järjestöt totevata.

Suomen Yrittäjät, Finanssialan Keskusliitto ja Elinkeinoelämän keskusliitto vetoavatkin vastavalittuihin EU-päättäjiin. Järjestöjen mielestä finanssialan EU-sääntely tehtailussa on otettava tuumaustaulo ja keskityttävä soveltamaan nykyistä sääntelyä.

– Varsinkin sääntelyn yhteisvaikutukset ja ristiriitaisuudet muiden säännösten kanssa on otettava valmistelussa paremmin huomioon. Euroopan ei pidä asettaa itselleen sellaisia rajoitteita, joilla annamme kilpailuedun muille maanosille.

– Pk-yritysten luottojen riskipainolievennyksiä on jatkettava pankkien vakavaraisuusvaatimuksissa. Rahoituksen turvaamiseksi pääomavaatimuksia ei saa enää kiristää. On etsittävä uusia tehokkaita keinoja rahoituksen saatavuuden helpottamiseksi, SY, FK ja EK sanovat.

Järjestöjen mielestä EU-päättäjien on hylättävä valmisteilla olevat lainsäädäntöuudistukset.

Pankkien rakennerajoitukset koituisivat pankkien asiakkaiden haitaksi, sillä ne heikentäisivät pankkien mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan monipuolisesti. Esimerkiksi markkinatakaustoiminnan eriyttäminen muusta pankkitoiminnasta haittaisi yritysten arvopaperimuotoista varainhankintaa markkinoilta ja nostaisi sen kustannuksia.

Kaiken kaikkiaan pankkien rakenteille kaavaillut rajoitukset haittaisivat pankkien mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan nykyisessä laajuudessa ja nykyisillä hinnoilla. Lisäksi ne olisivat ristiriidassa yritysrahoituksen monipuolistamispyrkimysten kanssa. EU-komissio on epäsuorasti myöntänyt, että rajoituksilla olisi kielteisiä vaikutuksia yritysrahoitukseen.

Suomi on ilmoittanut tukevansa komission esitystä. Tämä kanta on järjestöjen mukaan tehty riittämättömään tietoon nojaten.

– Vaikutusarviointi on hyvin puutteellinen, vaikka asetus voisi toteutuessaan koskea viittä tai kuutta suurta pohjoismaista pankkia.

Järjestöt haluavat myös kuopata rahoitusmarkkinaveron, koska se hyydyttäisi Euroopan taloutta.

– Rahoitusmarkkinaveron käyttöönotto lisäisi finanssialan ja sen asiakkaiden kustannuksia, heikentäisi rahoitusmarkkinoiden toimivuutta ja johtaisi markkinatoimintojen siirtymiseen EU:n ulkopuolisiin maihin.

Vaikka Suomi ei ole mukana veron käyttöönottoa valmistelevien maiden joukossa, veron käyttöönotto maajoukon piirissä olisi haitallista myös suomalaiselle finanssialalle, sillä se joutuisi todennäköisesti maksamaan veron tietynlaisten transaktioiden yhteydessä. Lopulta vero siirtyisi asiakkaiden maksettavaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)