Verkkouutiset

Suomen tähtäimessä kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 80–95 prosentilla

Suomelle on laadittu viime kesästä lähtien parlamentaarisen energia- ja ilmastokomitean johdolla vuoteen 2050 ulottuvaa energia- ja ilmastotiekarttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asiakirjassa arvioidaan keinot ja kustannukset kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi 80–95 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä. Komiteassa on edustus kaikista eduskuntapuolueista. Tiekarttatyö valmistuu tänä kesänä.

– Suomi tarvitsee pitkäjänteistä energiapolitiikkaa kansalaisten hyvinvoinnin, teollisuuden kilpailukyvyn ja investointien, huoltovarmuuden sekä ilmasto- ja ympäristönäkökohtien vuoksi. Tarvitsemme myös laajan kansallinen yhteisymmärryksen energia- ja ilmastopolitiikan pitkästä linjasta, jossa näitä näkökulmia ei aseteta vastakkain, tiivistää parlamentaarisen komitean puheenjohtaja, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.).

Vuodelle 2050 asetetun tavoitteen saavuttaminen edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä kaikilla sektoreilla, energiatehokkuuden nostamista ja uusiutuvien energiamuotojen käytön tehostamista. Se tarkoittaa myös energian käyttöön liittyvien päästöjen likimain nollaamista.

Vapaavuori toteaa, että tiekarttatyössä ei pyritä valitsemaan mitään yksittäistä polkua vuoteen 2050 asti, vaan tarkoituksena on tutkia eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia kustannustehokkuuteen, yhteiskunnan kilpailukykyyn ja kansantalouteen.

– Lisäksi arvioimme Suomen vahvuuksia ja heikkouksia sekä eri tilanteisiin liittyviä mahdollisuuksia ja uhkia, joihin on tarkoitus vaikuttaa tiekarttatyössä esitettävillä linjauksilla, hän sanoo.

Tiekartan valmistelun keskeisenä taustamateriaalina käytetään GTK:n, VTT:n,VATT:n ja Metlan yhteistä selvitystä, jossa arvioidaan strategisia luonnonvaroja ja luodaan skenaarioita vaihtoehtoisista kehityspoluista vuoteen 2050 asti. Skenaariot on valittu hyvin erilaisiksi, jotta ne antaisivat valmiuksia varautua monenlaisiin tilanteisiin.

Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriö on tilannut Pellervon taloustutkimus PTT:ltä selvityksen energia- ja ilmastopolitiikan vaikutuksesta teollisuuden kilpailukykyyn ja Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä energiatehokkuuteen ja energiansäästöön liittyvän selvityksen.

Toukokuussa Otakantaa.fi -palvelussa avautuu verkkokysely kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä ja kansalaisten valmiuksista energiaa ja ilmastoa säästäviin toimiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)