Verkkouutiset

”Yhdenkin riskin toteutuminen maailmalla” vaanii Suomea vaikka luottamus kasvaa

Kuluttajien luottamuksen kohoaminen maaliskuussa ennätystasolle on herättänyt innostusta taloustuntijoiden keskuudessa, mutta varoittavia ääniäkin kuuluu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hypo-pankin pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan maaliskuu yllätti optimistitkin. Tilastokeskuksen mittaama kuluttajien luottamus kohosi ennätystasolle maaliskuussa.

– Kuluvan vuoden kasvuennusteita voidaan joutua viilaamaan useaan otteeseen eikä uusimpien tietojen perusteella kakkosella alkavat kasvuluvut ole mitenkään poissuljettuja, hän arvioi pankkinsa tiedotteessa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kuitenkin odottaa kulutuksen kasvun hidastuvan tänä vuonna kuluttajien ”hurjasta optimismista” huolimatta.

– Palkat eivät juuri nouse kilpailukykysopimuksen myötä ja kiihtyvä inflaatio syö valtaosan ostovoiman kasvusta, hän huomauttaa oman pankkinsa tiedotteessa.

Riippumaton ekonomisti Roger Wessman ei kuitenkaan ole aivan samaan mieltä.

– Ennätyskorkealle noussut kuluttajien luottamus ei tue ennusteita kulutuskasvun hyytymisestä, hän toteaa Twitter-viestissään.

Kaikkein rohkaisevinta maanantain luottamusluvuissa olivat kuitenkin Wessmanin mukaan Elinkeinoelämän keskusliiton julkaisemat teollisuuden lukemat, jotka hänen mielestään signaloivat vienninkin nyt elpyvän.

Brotherus puolestaan muistuttaa myös euroalueen teollisuuden luottamusmittareiden kohonneen viime viikolla kuuden vuoden ennätykseen. Hän uskookin, että euroalueen piristyvä kehitys heijastuu vääjäämättä Suomen vientinäkymiin.

Myös Kuoppamäki arvioi, että teollisuuden luottamuksen kohentuminen vahvistaa kuvaa vientiteollisuuden näkymien vakautumisesta ja Suomen talouskasvun painopisteen siirtymisestä kulutuksesta vientiin.

– Etenkin Venäjän talouden asteittainen elpyminen parantaa vientimahdollisuuksia ja länsimarkkinoiden kasvu jatkuu, hän ennustaa.

Maailmantaloudessa on Kuoppamäen mukaan kuitenkin yhä runsaasti poliittisista ratkaisuista aiheutuvaa epävarmuutta Yhdysvalloissa ja Euroopassa, joten maailmankaupan kasvun jatkuminen ei ole hänen mielestään varmaa.

– Suomen taloudella on tuoreiden lukujen valossa mahdollisuuksia ennusteita parempaan kehitykseen, mutta yhdenkin merkittävän riskin toteutuminen maailmalla voisi puolestaan painaa kasvua alaspäin, Kuoppamäki varoittaa.

Esimerkiksi Nordean analyytikon Marja Junellin mukaan dollari on heikentynyt maaliskuun aikana, kun markkinoiden usko Donald Trumpin mahdollisuuksiin toteuttaa lupauksensa elvyttävästä finanssipolitiikasta on vähentynyt.

– Trump ei saanut tarpeeksi kannatusta terveydenhuoltolakiuudistuksen taakse. Nyt huomio kiinnittyy siihen, pystyvätkö presidentti ja kongressin republikaanit viemään läpi kaavailemansa verouudistuksen, hän kertoo Nordean aamukatsauksessa maanantaina.

Lue myös:

Kuluttajien luottamus on kohonnut ennätystasolle

Luottamus vahvistui teollisuudessa mutta heikkeni rakentamisessa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)