Verkkouutiset

Elinkeinoelämä maalaa kauhukuvaa: Halutaanko Suomi pitää teollisuusmaana?

Elinkeinoelämän keskusliitto EK maalaa manifestissaan kauhukuvaa Suomen tulevaisuudesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EK:n mukaan teollisuuden osuus BKT:stä on pudonnut Suomessa finanssikriisin jälkeen jyrkemmin kuin missään muussa EU-maassa.

– Samaan aikaan yritykset joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä pääkonttorin, tuotekehityksen ja valmistuksen sijaintimaasta. Olemme valinnan edessä: halutaanko Suomi pitää teollisuusmaana vai annetaanko osaamisen ja työpaikkojen valua kilpailijamaihin, EK kysyy torstaina julkistamassaan Kasvun manifestissa.

EK:n mukaan suomalaiset yritykset eivät voi odottaa parempia aikoja, vaan ne uudistuvat jo.

– Teollisuutemme digitalisoituu, palveluvaltaistuu ja arvoketjut pilkkoutuvat kansainvälisesti. Perinteiset toimialat muuttavat muotoaan ja jopa vahvistuvat. Kilpailuetua haetaan tehostamalla teollisuuden ja kasvuyritysten verkottumista, uudistamalla johtamista sekä investoimalla uusiin teknologioihin ja teollisiin symbiooseihin.

EK antaa ymmärtää, että tehdasteollisuuteen Suomessa kytkeytyvät arviolta noin 600 000 työpaikkaa ovat vaarassa.

– Maamme kansantalouden, toimeentulon ja hyvinvoinnin kannalta on elintärkeää, että Suomi pärjää valtioiden välisessä kilpailussa siitä, minne yritykset ja niiden työpaikat tulevaisuudessa sijoittuvat.

Kasvun manifestin hankkeen sparrausryhmää johtaneen vuorineuvos Jorma Elorannan mukaan tavoitteena on tehdä Suomesta maa, jossa kannattaa yrittää, investoida, työllistää ja tehdä töitä.

– Tarjolla ei ole helppoja tai nopeavaikutteisia kikkoja – tarvitaan aitoja muutoksia toimintaympäristöön, jonka varassa suomalaisten yritysten liiketoiminta pyörii ja josta niiden pitää ponnistaa kansainvälisille markkinoille, hän sanoo.

Elorannan mukaan Suomi tarvitsee radikaalin kasvukäänteen.

– Selvitysten aika on ohi – nyt on päättäjien vastuulla ryhtyä uudistuksiin. Eikä riitä, että pidämme kiinni nykyisistä teollisista työpaikoista. Suomen kansantalouden terve toiminta vaatisi 200 000 työpaikan nettolisäystä yksityisrahoitteisille sektoreille vuoden 2020 loppuun mennessä. Taivalta tähän muutama vuosi sitten asetettuun tavoitteeseen ei ole vielä edes aloitettu – päinvastoin, hän suomii.

Toimeen pitää tarttua ripeästi ja edetä pitkäjänteisesti yli hallituskausien. Tähän Kasvun manifesti tarjoaa neljä teesiä.

Ne ovat verotuksen ja sääntelyn saaminen kuriin sekä investoidaan tutkimukseen, koulutukseen ja kansainvälistymiseen. Niin ikään tuotantopanoksista on otettava irti kaikki tehot, eikä logistiikkaverkosta ole varaa tinkiä. Myös työmarkkinat olisi uudistettava kasvun esteestä sen mahdollistajaksi.

EK:n Kasvun manifesti löytyy tästä (.pdf-tiedosto).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)