Verkkouutiset

Teollisuus ei odota kasvua ja luottamus on EU:n pohjamudissa

Teollisuuden suhdannekuva on Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan edelleen varsin heikko.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Teollisuuden luottamus jatkui Elinkeinoelämän keskusliiton yrityskyselyn mukaan heikkona heinäkuussa. Jos tilannetta verrataan muihin EU-maihin, niin suomalaisten teollisuusyritysten luottamus oli EK:n mukaan kesäkuussa selvästi heikointa jäsenmaissa.

Teollisuusyritykset ennakoivat tuotantomäärien pysyvän lähes ennallaan lähikuukausina, ja tilauksia kerrotaan olevan tavanomaista vähemmän. Valmiiden tuotteiden varastot ovat tavallista suuremmat, ja vain 65 prosenttia yrityksistä kertoi koko tuotantokapasiteettinsa olevan käytössä.

Rakentamisen luottamus pysyi heinäkuussa ennallaan. Rakennusalan yritysten mukaan tilauskantaa on jonkin verran tavallista heikompi, mutta henkilöstön odotetaan kasvavan hieman loppukesän ja alkusyksyn aikana.

Palveluyritykset kertovat suhdannetilanteensa parantuneen jonkin verran alkukesällä. Myynnin määrä on kasvanut, ja kasvun uskotaan jatkuvan lähikuukausina.

Vähittäiskaupan luottamus pysyi ennallaan heinäkuussa. Myynnin määrä on kasvanut hieman viime kuukausina, ja kasvun ennustetaan jatkuvan loivana seuraavan kolmen kuukauden ajan. Varastot ovat kuitenkin normaalia suuremmat.

EU-vertailussa suomalaisten rakennusyritysten luottamus oli kesäkuussa hiukan keskiarvoa korkeammalla. Palvelualojen yritysten luottamus puolestaan oli lähellä keskiarvoa, mutta vähittäiskaupan luottamus jonkin verran sitä heikompaa.

Teollisuuden ja viennin näkymät heikkenivät Brexitin jälkeen

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan yritysten luottamusmittarit vahvistavat suhdannekuvaa, jonka mukaan teollisuuden ja viennin näkymät heikkenivät hienoisesti Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen

Hän arvioi Suomen talouden silti pysyvän tänä vuonna hienoisessa kasvussa kotimarkkinoiden vedolla.

– Talouden aktiviteetti keskittyy kuitenkin entistä vahvemmin pääkaupunkiseudulle ja muutamaan muuhun kasvukeskukseen, samalla kun viennin tökkiminen rajoittaa koko talouden kasvupotentiaalia, Brotherus ennustaa tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)