Verkkouutiset

Suomelta tiukat reunaehdot kriisipankkien pelastamiselle

EU:n valtiovarainministerit puivat perjantaina pankkikriisien ratkaisumekanismia koskevaa asetusta. Talous- ja rahoitusasioiden neuvoston (Ecofin) on määrä muodostaa yhteinen näkemys asiasta vuoden loppuun mennessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-asioita käsittelevä eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi keskiviikkona Suomen kannan kriisinratkaisumekanismista käytäviä neuvotteluja varten. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli valiokunnan kuultavana.

Valiokunta päätti hallituspuolueiden äänin 15–9 yhtyä asiassa valtioneuvoston kantaan. Omat vastaesityksensä tekivät perussuomalaiset ja keskusta.

Valiokunnan lausuman mukaan sijoittajavastuu on välttämätön osa pankkikriisien ratkaisua. Yhteisen kriisinratkaisurahaston perustamisen ehtona on Suomen budjettisuvereenisuuden turvaaminen. Sijoittajavastuuta koskevien säännösten valiokunta edellyttää tulevan voimaan samanaikaisesti kriisinratkaisumekanismin kanssa.

Lausumassa tappioiden kattamisesta vastaavat ensisijaisesti rahoituslaitosten omistajat ja velkojat – paitsi talletussuojan piirissä olevat tallettajat. Viime kädessä tappioista vastaa rahoitusala yhteisen kriisinratkaisurahaston kautta.

Erikseen korostetaan, että kriisinratkaisumekanismin uskottavuuden tulee perustua sijoittajavastuun tehokkaalle toteutumiselle eikä varautumisjärjestelyn kykyyn kantaa kriisinratkaisun kustannuksia.

Tressitestit julki vuoden päästä

Kriisinratkaisumekanismi on EU:n tekeillä olevan pankkiunionin seuraava vaihe. Euroopan keskuspankki (EKP) aloitta ensi vuoden alussa unionin pankkien taseiden laajan tarkastuksen ja tressitestit Tulokset julkistetaan vuoden päästä syksyllä.

Suomi katsoo, että vastuu toimenpiteistä on kunkin jäsenvaltion kansallisilla viranomaisilla, jos testeissä ilmeneviä vakavaraisuusongelmia ei voida ratkaista pankkien omilla toimilla. Euroopan vakausmekanismiin (EVM) turvautuminen voi tulla kysymykseen vain, jos jäsenvaltion oma kyky toimia rahoitusvakautta vaarantamatta on uhattuna.

Pankkiunionin useat keskeiset kysymykset ovat edelleen avoinna. Tällaisia ovat sijoittajavastuun voimaantulo, jäsenvaltioiden budjettisuvereniteetin turvaaminen, harkintavallan rajaaminen kriisinratkaisupäätöksiä tehtäessä ja yhteisen kriisinratkaisumekanismin päätöksentekomalli.

Portugalille 3,7 miljardin lainaerä

Urpilaisen mukaan Ecofin-kokouksen yhteydessä kokoontuvan euroryhmän asialistalla on lisäksi sopeutusohjelmiin kuuluvien kriisimaiden tilannekatsauksia ja väliarvioita. Portugalin sopeutusohjelman tuoreimman väliarvion asiakirjat ovat Urpilaisen mukaan valmiit.

Urpilainen haki suurelta valiokunnalta valtuutusta sille, että Suomi pystyy troikan arvion perusteella hyväksymään Portugalin ohjelmaan kuuluvan 3,7 miljardin suuruisen ERVV-lainaerän maksamisen.

Valiokunta antoi tälle valtuutuksen äänin 20–4 perussuomalaisten vastustaessa lainaerän maksattamista.

Ryhmä myös käsittelee Irlannin ja Espanjan talouden tilannetta sekä niiden mahdollisuuksia irtautua sopeutus- ja pankkitukiohjelmistaan sekä kuulee katsaukset Kreikan ja Kyproksen sopeutusohjelmista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)