Verkkouutiset

Hallitus korottaa pääomaveroa ja laajentaa solidaarisuusveroa

Hallitus aikoo korottaa pääomaveroa ylemmässä luokassa ja alentaa solidaarisuusveron rajaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus on päättänyt budjettiriihessään, että pääomatulovero nousee ensi vuonna yhdellä prosenttiyksiköllä 34 prosenttiin yli 30 000 euron pääomatuloista. Sitä vähäisempiä pääomatuloja verotetaan edelleen 30 prosentin mukaan.

Samaan aikaan hallitus laskee niin sanotun solidaarisuusveron rajaa nykyisestä 90 000 eurosta 72 300 euroon. Ansioverotus kiristyy siis kaikilta yli 72 300 euroa vuodessa ansaitsevilta. Solidaarisuusveron uusi raja on voimassa kaksi vuotta.

– Tämän riihen tarkoituksena oli myös osoittaa se, että hyvätuloiset ja suurituloiset, rikkaat, osallistuvat näihin talkoisiin, ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi.

Muutokset tarkoittavat sitä, että verotuksen progressio kiristyy.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) mukaan pääomaveron korotuksella ja solidaarisuusveron laajennuksella rahoitetaan turvapaikkahakijoista aiheutuvia kustannuksia.

Ensi vuonna maahanmuuttohallintoon, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottoon sekä paluumuuttajien muuttovalmennukseen kohdennetaan 158 miljoonaa. Kotouttamispolitiikkaan varataan 144 miljoonaa euroa. Määrärahat on mitoitettu 15 000 turvapaikanhakijan mukaan.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kokonaisveroaste ei kuitenkaan nouse, sillä työnantajan sosiaaliturvamaksun alennus laskee selvästi bruttoveroastetta. Hallitus päätti tällä viikolla laskea työnantajien sosiaaliturvamaksua 1,72 prosenttiyksiköllä osana kilpailukykypakettia.

Hallitus keventää pieni- ja keskituloisten ansiotuloverotusta hallitusohjelman mukaisesti 450 miljoonalla eurolla vuonna 2016. Lisäksi ansiotuloverotukseen tehdään ansiotasoindeksin muutosta vastaava tarkistus kaikilla tulotasoilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)