Verkkouutiset

Sveitsi erosi eurokytkennästä – ”nyt monet tulkitsevat, ettei eurolla olisi tulevaisuutta”

Saksalaisen taloustieteen professorin mukaan Sveitsin keskuspankin päätös irrottautua eurokytkennästä tulkitaan merkiksi, että eurolla ei ole tulevaisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hampurin yliopiston taloustieteen professori Thomas Staubhaar kirjoittaa Die Weltin vieraskynässä Sveitsin frangin eurokytkennän lopettamisen lisäävän pelkoja euron tuhosta.

– Nyt monet näkevät, miten Sveitsin keskuspankki pakenee liitosta Euroopan keskuspankin (EKP) kanssa ja tulkitsevat sen merkiksi siitä, että eurolla ei ole tulevaisuutta, Staubhaar kirjoittaa.

Taloustieteen professorin mukaan Sveitsin keskuspankin ratkaisuun johti Euroopan unionin tuomioistuimen keskiviikkoinen päätös hyväksyä EKP:n valtionvelkakirjaostot.

Näin EKP voi aloittaa täysimääräisen rahapoliittisen elvytyksen, mikä professorin mukaan tarkoittaa, että EKP ottaa vastoin EKP:n tehtävää rahapolitiikan lisäksi talouspolitiikan tehtävät.

– Se vaarantaa Euroopan keskuspankin uskottavuuden ja maineen, Staubhaar kirjoittaa.

Sveitsin keskuspankki joutui ostamaan koko ajan enemmän euroja heikentääkseen Sveitsin frangin kurssia suhteessa euroon. Vuonna 2011 keskuspankki päätti asettaa eurolle minimihinnan 1,20 euroa, jonka alle vaihtokurssi ei saisi pudota. Sveitsin keskuspankin riskit kasvoivat eurosalkun kasvaessa.

Keskuspankki katsoi riskin liian suureksi. EKP:n tulevista velkakirjaostoista johtuen Sveitsin keskuspankin olisi pitänyt ostaa alati enemmän euroja omaan taseeseensa vaihtokurssin pitämiseksi määritellyissä rajoissa.

– Euron tuho vetäisi Sveitsin keskuspankin mukanaan, koska Sveitsin keskuspankki ei kestäisi arvottomaksi käyneiden eurojen alaskirjausta, Staubhaar kirjoittaa.

Siinä mielessä Sveitsi leikkii nyt rikasta tai rutiköyhää professorin mielestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)