Verkkouutiset

Suomen velkaantuminen jatkuu – tuotanto ei ole lisääntynyt kolmeen vuoteen

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen julkisen velan kasvavan. Vienti piristyy vasta vuosina 2016 ja 2017.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön kansantalousosaston johtaja Markus Sovala pitää Suomen talousnäkymiä synkkinä.

– Ei hyvältä näytä, Markus Sovala totesi valtiovarainministeriön taloudellisen katsauksen tiedotustilaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kuluvana vuonna Suomen BKT:n ennustetaan kasvavan vain 0,3 prosenttia ja vuosien 2016 ja 2017 talouskasvuksi ennustetaan 1,4 prosenttia, selviää valtiovarainministeriön kansantalousosaston taloudellisesta katsauksesta.

– Viime vuonna Suomen julkisyhteisöjen alijäämä ylitti 3 prosentin viitearvon. Viitearvo ylittyy vielä kuluvana vuonna, mutta alijäämä pienenee sopeutustoimien sekä viriävän talouskasvun myötä alle kolmen prosentin vuonna 2016. Julkisyhteisöjen velkasuhde sen sijaan jatkaa kasvuaan, joskin hidastuvalla tahdilla, katsauksessa todetaan.

Euroopan unionin vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan vuosittaisen budjettialijäämän pitää olla pienempi kuin 3 prosenttia bruttokansantuotteesta ja julkisen velan on oltava alle 60 prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Työllisyyskehitys on ollut alkuvuonna ennakoitua heikompaa. Suomen talouden heikko kasvu ei paranna kuluvan vuoden työllisyysnäkymiä. Työttömyys on jatkanut kasvuaan jopa ennakoitua voimakkaammin ja ennuste työttömyysasteeksi vuodelle 2015 on 9,3 prosenttia.

Tavaroiden ja palvelujen vienti kehittyi alkuvuoden aikana erittäin heikosti ja viennin ennustetaan lisääntyvän tänä vuonna vain 0,3 prosenttia. Vuosina 2016 ja 2017 vienti kasvaa yli kolme prosenttia euroalueen talouskasvun kiihtyessä.

Katsauksen mukaan yksityisen kulutuksen myönteistä kehitystä tukevat kotitalouksien reaalitulojen kasvu ja kuluttajien odotusten koheneminen, minkä seurauksena yksityinen kulutus lisääntyy tänä vuonna 1,2 prosenttia.

– Tuotanto ei ole käytännössä lisääntynyt Suomessa kolmeen vuoteen. Talouskasvu on elpymässä epäyhtenäisesti, sillä talouden aktiviteettia ylläpitävät tänä vuonna muutamat yksityisten palveluiden toimialat ja alkutuotanto. Taloutta supistavat jalostustoimialat teollisuudessa ja rakentamisessa.

– Kotimaiset riskit liittyvät edelleen reaalitalouden kehitykseen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Suomen talouskasvu jää lyhyellä aikavälillä kilpailijamaita alhaisemmaksi. Reaalitalouden suotuisa kehitys on välttämätön ehto julkisen talouden tilan paranemiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)