Verkkouutiset

Euroryhmä lupasi Kreikalle 10 miljardin lisärahoituksen ja velkahelpotuksia

IMF lupasi osallistua edelleen Kreikan lainoittamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euromaat lupasivat Kreikalle 10,3 miljardin lainaerän. Euroryhmä katsoi, että Kreikka on täyttänyt lupauksensa ja uudistanut taloutta.

Eurovaltioiden valtiovarainministerit sekä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja muut Kreikan lainaohjelman valvojat keskustelivat Kreikan lainoista Brysselissä tiistaina ja keskiviikon vastaisena yönä.

Euromaat lupailivat Kreikalle velkahelpotuksia, minkä seurauksena myös Kansainvälinen valuuttarahasto lupasi olla mukana Kreikan tukemisessa. Ehdollisista velkahelpotuksista päätetään kuitenkin vasta vuonna 2018. Kreikan pitää toteuttaa euromaiden taloudenhoitoon liittyvät ehdot.

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan velkahelpotukset ovat pieniä ja merkitykseltään vähäisiä.

– Kaiken kaikkiaan hyvä neuvottelutulos, Suomikin voi olla tyytyväinen. Lopussa jouduimme pitämään kiinni muutamista vähän tiukemmista periaatteista, mutta saatiin ne sitten läpi, Stubb sanoi Yle Uutisten mukaan.

IMF pysyy toistaiseksi mukana Kreikan tukemisessa. Se arvioi osallistumistaan tehtyään uuden tarkastelun nyt päätettyjen toimien vaikutuksesta.

IMF taipui siihen, että Kreikalle annetaan ehdollisia helpotuksia myöhemmin. IMF vaati vielä tiistaina, että ehdottomia velkahelpotuksia tehtäisiin mahdollisimman nopeasti.

Helpotukset voisivat olla esimerkiksi lainojen vaihtamista halvempikorkoisiin, velkojen uudelleenjärjestelyä ja laina-aikojen pidentämistä.

Helsingin Sanomien mukaan sopimuksen sinetöintiä hiersi muun muassa eläkejärjestelmään liittyvä kysymys, joka aiheutti kreikkalaismedian mukaan tiistai-iltana ärtymystä Brysselissä.

HS kertoo kreikkalaislähteisiin viitaten, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on ilmeisesti pehmentänyt sovittuja eläkeleikkauksia lakipaketissa, jonka maan parlamentti hyväksyi myöhään sunnuntaiyönä.

Kreikka sinetöi sunnuntaina kaikki siltä vaadittavat toimet sunnuntaisessa lakipaketissa. Se on kreikaksi, joten Kreikan lainaohjelmaa valvovat instituutiot eivät päässeet täysin perille sen sisällöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)