Verkkouutiset

Jyrki Katainen yrittää luotsata 1,3 miljoonaa uutta työpaikkaa Eurooppaan

Euroopan komissio tavoittelee 315 miljardin euron investointeja Eurooppaan kasvun ja työpaikkojen synnyttämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komissio on julkistanut tänään investointiohjelman komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen johdolla.

Perustamalla julkisin varoin taattu Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) pyritään käynnistämään vähintään 315 miljardin euron lisäinvestoinnit kolmen seuraavan vuoden aikana.

– Investointeja lisäämällä Euroopasta tulee vauraampi ja työllisyys lisääntyy – se on niin yksinkertaista. Tänään läheisessä yhteistyössä Euroopan investointipankin kanssa ehdottamamme investointiohjelma on kunnianhimoinen uudenlainen tapa käynnistää investointeja lisäämättä velanottoa, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi.

Rahaston perustamista varten EU:n talousarvioon otetaan 16 miljardin euron takaus, johon yhdistyy Euroopan investointipankin 5 miljardin euron sitoumus. Aikaisempiin kokemuksiin perustuvien varovaisten arvioiden mukaan rahaston kerroinvaikutus on 1:15. Näin saadaan yhteensä 315 miljardin investoinnit reaalitalouteen.

Investoinnit aiotaan kohdistaa strategisille aloille, joita ovat energia, liikenne, laajakaista, koulutus, tutkimus ja innovointi.

Euroopan komissio arvioi, että ehdotetut toimenpiteet voivat lisätä EU:n BKT:tä yhteensä 330–410 miljardia euroa kolmen seuraavan vuoden aikana ja luoda jopa 1,3 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Luottamuskriisi valloillaan

Työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava komissaarin Jyrki Kataisen mukaan uusien investointien saamiseksi on hankittava lisää yksityistä rahoitusta.

– Uusi Euroopan strategisten investointien rahasto pyrkii kerroinvaikutukseen. Jokainen rahaston käyttämä julkisen sektorin euro tuottaa noin 15 euron arvoisen investoinnin, joka jäisi muuten toteuttamatta. Rahasto voi aloittaa toimintansa erittäin merkittävän kapasiteetin turvin, ja ajan myötä sen toimintaa voidaan laajentaa uusien sidosryhmien mukaantulon myötä, Katainen sanoi.

Komissio kehottaa jäsenvaltioita ja kansallisia kehityspankkeja tulemaan mukaan rahaston toimintaan sen vaikutuksen moninkertaistamiseksi, jotta Euroopan taloudessa saataisiin aikaan vieläkin merkittävämpi lumipalloefekti.

Euroopan investointipankin pääjohtaja Werner Hoyer totesi, että Euroopassa on paljon likviditeettiä, mutta ei tarpeeksi investointeja

– Vallalla on luottamuskriisi, ja haasteena on kytkeä yksityiset investoinnit ja kannattavat hankkeet uudelleen yhteen. Tämän saavuttamiseksi meidän on otettava enemmän riskejä kannustaaksemme hankkeiden toteuttajia käynnistämään investointeja.

Uusi Euroopan strategisten investointien rahasto tarjoaa kohdennettua, katalyyttistä riskinkantokykyä taloudellisesti kannattaviin investointeihin. Perustana on EIP:n asiantuntemus ja hankkeiden valinnasta ja hallinnoinnista saatu kokemus.

Hankkeeseen liittyy myös muita aloitteita, kuten sääntelyllisten esteiden poistaminen ja investointineuvontapalvelun perustaminen hankkeiden suunnittelun ja valmistelun edistämiseksi Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)