Verkkouutiset

WWF pitää metsien käytön lisäämistä virheenä

Ympäristöjärjestö WWF Suomi arvioi, että metsien käytön lisääminen teollisuuden ja bioenergian tuotannon tarpeisiin pienentää metsien hiilinielua merkittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

WWF Suomen mukaan Pariisin ilmastosopimuksen sisältämän 1,5 asteen lämpötilatavoitteen saavuttamiseksi on välttämätöntä ylläpitää ja lisätä ilmakehän hiilidioksidin sitoutumista ekosysteemeihin,

Metsien hiilinielut ovat kuitenkin WWF:n mukaan vaarassa, jos jatkossa valtaosa uusiutuvan energian tuotannon lisäämisestä toteutetaan bioenergialla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Parhaillaan valmistellaan kansallista energia- ja ilmastostrategiaa, jossa määritellään muun muassa bioenergian rooli energiantuotannossa. Nykyisin Suomessa noin 80 prosenttia uusiutuvasta energiasta on tuotettu bioenergialla.

– Puun käytön lisääminen pienentää metsien hiilinieluja ja lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Hallitusohjelman mukaiset merkittävät lisähakkuut eivät sovi yhteen 1,5 asteen tavoitteen kanssa. Tieteellisen tiedon pohjalta näyttää jo nyt hyvin selvältä, että metsien käytön lisääminen on virhe, toteaa WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula.

Edessä on Nikulan mukaan energiakäänne, jossa polttoon perustuvat ratkaisut on korvattava mahdollisimman laajasti moderneilla uusiutuvilla energianlähteillä ja energiatehokkuudella.

– Rakennusten energiatehokkuus, tuuli, aurinko, lämpöpumput sekä liikenteen sähköistys tarjoavat kestävän reseptin energiaratkaisuille. Meille ei anneta toista mahdollisuutta suunnitella energiajärjestelmää, joka pitäisi meidät 1,5 asteessa, Nikula painottaa.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC on aloittanut työnsä arvioidakseen, mitä Pariisin ilmastosopimuksen sisältämä 1,5 asteen lämpötilatavoite tarkoittaa käytännössä.

Vaikka lämpötilatavoitteet saatiin Pariisin ilmastoneuvotteluissa kirjattua paperille, niin käytännössä maiden tarjoamat käytännön toimenpiteet vähähiilisestä energiantuotannosta metsäkadon pysäyttämiseen johtavat WWF:n mukaan parhaassakin tapauksessa lämpötilan 2,7 asteen nousuun.

– Mikäli ylitämme 1,5 astetta, riski valtaviin haitallisiin vaikutuksiin kasvaa merkittävästi. Kaikki trooppiset korallit ovat vaarassa kuolla kahden asteen lämpötilannousussa ja merivedennousun rajuus iskee maailman suurin asutuskeskuksiin. Tämä vaikuttaa Suomenkin rannikkokaupunkeihin, kuten Poriin, Turkuun ja Helsinkiin, varoittaa WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kolle.

IPCC on aikeissa julkistaa erikoisraporttinsa 1,5 asteen tavoitteesta, mukaan lukien konkreettiset poliittiset suositukset, vuonna 2018 – juuri ennen kuin maailman valtioiden odotetaan kokoontuvan ilmastoneuvotteluihin ja nostavan nykyisiä päästövähennystavoitteitaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)