Verkkouutiset

”Insinööriliitto on kriisissä”

Insinööriliiton entinen puheenjohtaja Matti Viljanen ihmettelee liiton lyöttäytymistä SAK-vetoiseen keskusjärjestöhankkeeseen ja pitää liiton hajoamista mahdollisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiistaina julkistettu ammattiliittojen suurhanke uuden keskusjärjestön synnyttämiseksi herättää voimakkaita tunteita. Insinööriliiton entinen puheenjohtaja Matti Viljanen (kok.) pitää Insinööriliiton (IL) mukana oloa hankkeessa huonona ratkaisuna, jopa kohtalokkaana liitolle.

– Jos insinööriliitto lähtee oikeasti tähän hankkeeseen, niin se voi johtaa liiton hajoamiseen, Viljanen sanoo Verkkouutisille.

Viljanen huomauttaa, että insinööriliittoa koettelee jo nyt taloudelliset haasteet, kun työttömyys on kasvussa ja järjestäytyneisyys laskussa. Yhtälö ei ole hyvä liiton taloudelle. Eroaminen Akavasta ja liittoutuminen SAK- ja STTK-vetoiseen keskusjärjestöön heikentäisi ammattikunnan järjestäytymistä.

– Insinööriliitto on kriisissä, mutta kriisiä vain pahentaisi liittyminen SAK-vetoiseen hankkeeseen. Insinööriliittoa kannattelee nimen omaan ammatti- ja opiskeluidentiteetti eli insinööriys. Se haihtuisi tässä uudessa keskusjärjestössä, Viljanen perustelee.

Viljasen jälkeen insinöörien johtoon tuli Pertti Porokari, jonka arvioidaan tuntevan sympatiaa SDP:tä kohtaan. Viljasen mukaan Porokarin on ollut vaikeaa löytää paikkaansa Akavassa, mikä saattaa olla yksi syy IL:n valmiudelle vaihtaa keskusjärjestöä. Viljanen kuitenkin epäilee, että IL:n jäsenet menisivät puheenjohtajan mukana uuteen järjestöön.

– Että saataisiin edustajakokouksesta tällainen päätös, epäilen. Tilanne näyttää nyt aika erikoiselta, Viljanen sanoo.

IL on ainoa akavalainen liitto, joka on tässä vaiheessa mukana uuden keskusjärjestön synnyttämistä pohtivassa porukassa. Akavan Sture Fjäder on jo todennut, ettei Akava osallistu hankkeeseen.

Viljasen mukaan uudessa hankkeessa taustalla ovat taloudelliset realiteetit, työelämän muutokset ja ay-liikkeen valta-asema. Viljanen huomauttaa, että teollisuusliitot ovat kärsineet työelämän murroksesta ja osin sijoitustoiminnastakin. Valta-asemia on taas menetetty muun muassa ympäristö- ja kuluttajajärjestöille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)