Verkkouutiset

Vihreän jytkyn viimeinen este: huutava pula nuorista naisista

On ihme, ettei vihreät ole kunnolla breikannut, sanoo Taloustutkimuksen Juho Rahkonen Kanava-lehdessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vihreiden kannatuksen kasvu on luonnonlaki, koska Suomi kaupungistuu ja ihmisten arvomaailma liberalisoituu. Näin arvioi Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen. Hän ennustaa, että seuraavissa vaaleissa saattaa seurata ”viherjytky” eli vihreiden suurkannatus.

– Kun ottaa huomioon yhteiskunnan arvomaailman muutoksen ja vihreiden kannattajakunnan rakenteen, on ihme, ettei puolue ole kunnolla ”breikannut”, lyönyt itseään läpi, Rahkonen kirjoittaa tuoreessa Kanava-lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suurin syy vihreän jytkyn viivästymiseen on, että vihreiden kannattajiin kuuluu selvästi enemmän nuoria kuin muiden puolueiden kannattajiin. Nuoret äänestävät muita laiskemmin.

Sympatisoijia vihreillä kuitenkin riittää, Rahkonen muistuttaa.

– Suurista kaupungeista on vaikea löytää sellaisia opiskelijanuoria, jotka eivät jossain määrin tuntisi sympatioita vihreitä kohtaan. Jos puhutaan pelkästään naisista osumatarkkuus kasvaa entisestään.

Tässä piilee vihreiden kannatuksen demografinen eli ikärakenteeseen liittyvä heikkous. Nuoria ei ole tarpeeksi, ei etenkään nuoria naisia.

– Suomessa on pulaa nuorista ihmisistä, ja vielä sitäkin huutavampi puute on nuorista naisista, Rahkonen toteaa.

Esimerkiksi 15–29-vuotiaiden joukossa nuoria miehiä on 30 000 enemmän kuin samanikäisiä naisia.

– Ei ihme, että niin moni nuori mies jää vaimottomaksi.

Vanhin äänestäjäkunta on Sdp:llä, jonka kannattajista eläkeläisiä on 40 prosenttia. Toiseksi vanhin kannattajakunta on keskustalla, ja myös kokoomukselle yli 65-vuotiaat ovat tärkeämpiä kuin vihreille.

Yhteiskunnan arvomaailman muutos tarkoittaa Rahkosen mukaan sitä, että ihmisillä on korkea koulutus ja hyvät tulot, mutta he arvostavat materialismia vähemmän kuin aiemmat sukupolvet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)