Verkkouutiset

Jan Vapaavuori: ”Ongelmia on ihan riittävästi jäljellä”

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori varoittaa liiallisesta optimismista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) varoittaa liiallisesta optimismista kehysriihen suhteen. Hallituksen yllättävän suuren sote-periaatepäätöksen jälkeen tekemättä on edelleen talouden sopeutus velkaantumisen taittamiseksi.

– Sote-ratkaisu auttaa hyvin isolta osin rakennepoliittisen ohjelman loppuun saattamista ja antaa näin ollen hyvän lähtökohdan kehysriihelle. Mutta ei ole salaisuus, että on ihan riittävästi ongelmia jäljellä ennen kaikkea sopeutuksen puolella, Vapaavuori muistuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hallitus on tottunut käyttämään kaiken mahdollisen ajan löytääkseen yhteisen talouspoliittisen linjan. Nyt näyttä siltä, että rakennepoliittinen ohjelma, joka tähtää kestävyysvajeen nitistämiseen, etenee kohtuullisesti sote edellä. Sen sijaan säästöjen ja veronkorotusten löytäminen vaatii kaiken ajan. Vapaavuoren mukaan tilanne on sopeutuksen suhteen jopa aiempia kehyksiä vaativampi.

– Kaikki kehysriihet ovat olleet hankalia ja nyt on vaikeusastetta vielä enemmän.

Vaikeus johtuu sekä rahasta että poliittisesta tilanteesta. Säästöjen kaivaminen on vuosi toisensa jälkeen vaikeampaa, kun ns. löysät on karsittu jo pois. Myös sdp:n sisäinen tilanne on omiaan tuomaan lisää jännitettä. Vapaavuori huomauttaa, että hallitus johtaa maata, mutta puolueet sitten päättävät itsenäisesti ”kuka kenenkin puolesta neuvottelee”. Jutta Urpilaisen puheenjohtajakilvassa haastanut Antti Rinne on tosin ehtinyt tukea saavutettua sote-ratkaisua.

Pakkoliitos oma päätöksensä

Vapaavuori on ollut muokkaamassa vaihtoehtoisia malleja sote-uudistukseen. Loppumetreillä päätökseen osallistuivat myös suuret oppositiopuolueet, perussuomalaiset ja keskusta. Keskusta on nostanut Juha Sipilää näyttävästi esiin sote-sovussa. Vapaavuoren mukaan ansionsa on sekä hallituksella että oppositiolla.

– Ei tässä kellään (sote-päätöksessä) ole tekijänoikeuksia. Oleellista on se, että näin suuria järjestelmäratkaisuja ei olisi saatu aikaiseksi, elleivät kaikki neljä suurta puoluetta olisivat olleet mukana. Totta kai vaati oppositiolta paljon, että lähtivät mukaan, mikä on merkille pantavaa ja ansaitsee kiitoksen.

Viiteen suureen erva-alueeseen pohjautuva sote-malli tarkoittaa sairaanhoitopiirien lakkautusta. Vapaavuoren mukaan sairaanhoitopiiirit ”fuusioidaan erva-alueisiin” ja niihin siirtyvät myös kuntien sote-palveluiden järjestäminen, vaikka itse palvelut säilyvätkin edelleen lähellä kansalaisia. Vapaavuoren mukaan uusi sote-malli antaa mahdollisuuden myös rahoituksen uudelleen järjestämiseen. Etenkin kokoomuksessa on toivottu rahoitusmallia, joka antaisi mahdollisuuden kansalaiselle valita, käyttääkö julkista vai yksityistä palveluntarjoajaa.

– Sekin (rahoitus) on oma latunsa, mutta kyllä tämä antaa hieman joustavamman mahdollisuuden.

Sen sijaan Vapaavuori tyrmää ajatuksen, jonka mukaan sote-malli poistaisi kuntien kiistellyn pakkoliitospykälän, johon sisältyy perustuslaillisia ongelmia.

– En näe näillä kahdella asialla yhteyttä. Pakkoliitoksen ongelmat tiedetään ja ne ratkaistaan eri yhteyksissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)