Verkkouutiset

IMF laatii Suomesta julkisen talouden läpinäkyvyysarvion

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF laatii Suomesta julkisen talouden läpinäkyvyysarvion.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

IMF:n missio vieraili Suomessa 28.10.–10.11. Missiota johti Torben Hansen, joka ennen IMF:ään liittymistään työskenteli Tanskan budjettiasioista vastaavana alivaltiosihteerinä.

Valtiovarainministeriö pyysi läpinäkyvyyttä koskevan ulkopuolisen arvion osana omaa kehittämistyötään, jonka tarkoituksena on vahvistaa julkisen talouden raportointia ja ohjausta.

IMF on panostanut talouskriisin jälkimainingeissa julkisen talouden riskeihin, erityisesti niiden tunnistamiseen ja hallintaan. Finanssikriisi paljasti vakavia puutteita monen, ellei useimpien, maiden kyvyssä tunnistaa erityisesti perinteisen budjetti- tai valtiontalouden ulkopuolelta tulevia riskejä.

IMF on uusinut näiden havaintojen pohjalta läpinäkyvyyttä koskevaa kehikkoaan kehittämällä Fiscal Transparency Evaluation -nimisen työkalun, joka avulla IMF arvioi maiden läpinäkyvyyteen liittyviä käytäntöjä ja laatii ohjeellisia kehittämisehdotuksia. Aikaisemmin vastaava arvio on laadittu yhdeksästä maasta.

Arvio pyrkii vastaamaan muun muassa siihen, missä määrin Suomen julkista taloutta koskeva raportointi on kattavaa, oikea-aikaista ja luotettavaa.

Niin ikään selvitetään, miten luotettavan ja oikea-aikaisen kuvan Suomen julkista taloutta koskevat tilastot antavat julkisen talouden kehityksestä sekä miten selvä kuva hallituksen talouspolitiikan linjasta ja tavoitteista välittyy Suomen valtion budjetista ja siihen liittyvästä aineistosta.

Selvitys koettaa vastata myös kysymykseen, missä määrin Suomen julkiseen talouteen kohdistuvia riskejä tunnistetaan, raportoidaan ja hallitaan?

Mission alustavan arvion mukaan Suomen menettelytavat vastaavat laajasti ottaen parhaita kansainvälisiä käytäntöjä.

Kehittämiskohteita kuitenkin löytyy. Ne liittyvät muun muassa julkista taloutta koskevan raportoinnin hajanaisuuteen.

Lisäksi finanssipolitiikkaa koskevaa tavoitteen asettelua pitäisi IMF:n mukaan selkeyttää ja tavoitteiden toteutumista koskevaa raportointia samoin lisätä. Vastaavasti paikallishallintoa koskevaa ohjausta tulisi vahvistaa. Julkista taloutta koskevien riskien raportointi kärsii niin ikään hajanaisuudesta mikä hankaloittaa kattavan kokonaiskuvan muodostamista julkisen talouden riskeistä.

IMF:n arvio julkistetaan todennäköisesti vuoden 2015 alkupuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)