Verkkouutiset

Asiantuntijat: EMU-maiden talousvastuuta on vahvistettava

Valtiovarainministeriön työryhmän mielestä on tärkeää, että Euroopan talous- ja rahaliiton jäsenvaltioiden vastuuta omasta talouspolitiikastaan ja taloudellisista sitoumuksistaan vahvistetaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiovarainministeriön asiantuntijoiden sisäisen työryhmän selvityksessä hahmotellaan, minkälainen voisi olla tulevaisuudessa Suomen tavoitteiden mukainen Euroopan talous- ja rahaliitto.

Työryhmän mukaan keskeisessä asemassa on pyrkimys vahvistaa jäsenvaltioiden vastuuta omasta talouspolitiikastaan ja palauttaa pidemmällä aikavälillä niin sanotun ”no bail-out” -periaatteen uskottavuus. Kyseisen periaatteen mukaan unioni ja sen jäsenvaltiot eivät ole vastuussa toisten jäsenvaltioiden taloudellisia sitoumuksia.

Työryhmän ehdotukset pohjautuvat markkinakurin aseman vahvistamiseen, talouspolitiikan koordinaation yksinkertaistamiseen, pankkiunionin kehittämiseen ja pääomamarkkinaunionin kehittämiseen.

Tarvittavat toimet on työryhmän mukaan mahdollista toteuttaa niin, että EU:n perussopimukset ja euroalueen hallintarakenteet pysyvät ennallaan.

Velkasaneeraus ja pankkiunioni

Jos EU-valtio ajautuu taloudelliseen ahdinkoon, unionilla täytyy työryhmän mielestä olla edellytykset päästää maa tarvittaessa maksukyvyttömyyden tilaan ja velkasaneeraukseen.

Olennainen väline tämän aikaansaamisessa olisi toimiva pankkiunioni. Tärkeää olisi myös kehittää rakenteita, jotka tukevat valtioiden hallittuja velkajärjestelyjä, kuten yhteistoimintalausekkeita ja muita velkajärjestelyjen edellyttämiä menettelysääntöjä.

Jäsenvaltioiden velkatasojen alentamiseksi olisi työryhmän mielestä tärkeää palauttaa luottamus EU:n talouspolitiikan kehikkoon ja tukea jäsenvaltioiden uskottavaa sitoutumista kestävään talouspolitiikkaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)