Verkkouutiset

Ilkka Kanerva IL:lle puolustusvoimien tykkisalailusta: Ei todellakaan ollut tiedossa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan eduskunta ei ole ollut tietoinen tavasta, jolla Puolustusvoimat on ilmoittanut tykistönsä vahvuuden Etyjille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iltalehti uutisoi lauantaina, että puolustusvoimat on vuosien ajan jättänyt tarkoituksella lähes tuhat tykistöasetta pois Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin listoilta. Pääesikunta ilmoitti viime joulukuussa Etyjille yllättäen lähes tuhat tykistöasetta, joita Suomi ei ollut aiemmin ilmoittanut vahvuuteensa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kertoo Iltalehdelle yllättyneensä tiedoista ja vaativansa selvitystä tapahtuneesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Wienin sopimuksen nojalla osallistujavaltioiden pitää jakaa toisilleen tietoa joukkojensa ja kalustonsa vahvuudesta ja sijainnista, puolustuspolitiikkansa kehityksestä, hankkimastaan uudesta kalustosta sekä normaalista poikkeavista sotilaallisista toimista. Sopimus ei edellytä merivoimien vahvuuksien ja asekaluston ilmoittamista. Suomen joulukuussa ilmoittama tykistökalusto oli aiemmin huomioitu merivoimien kirjanpidossa.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja Jan Engström myöntää, että Suomi on nostanut tykistöaseidensa lukumäärää tuntuvasti. Hänen mukaansa Suomi ei ole rikkonut Etyjin sääntöjä. Hän vahvistaa, että liputetut aseet ovat kuuluneet merivoimien vastuulla oleville joukoille.

Kanervan mukaan eduskunta ei ole ollut tietoinen toiminnasta, sillä puolustusvoimat ei ole tiedottanut siitä puolustusvaliokunnalle. Kanervan mukaan puolustusvoimien tulisi lähtökohtaisesti ilmoittaa kalustonsa virheettömästi.

– Ei todellakaan ollut tiedossa tuollainen laskentatapa. Näissä on voitava luottaa viranomaisten toimintalinjausten oikeellisuuteen. Mikään muu ei tule kysymykseen. Tällainen ei ole tullut kellekään edes mieleen, eikä siitä ole meille mitään raportoitu, Kanerva sanoo IL:lle.

Kanervalla on tilanteessa kaksoisrooli. Hän on toiminut Etyjin puheenjohtajana ja Etyjin yleiskokouksen presidenttinä. Kanerva kertookin ottavansa asiaan kantaa todennäköisesti myös Etyjin puolelta.

Puolustusvoimien käyttämä porsaanreikä Wienin sopimuksessa oli Kanervalle uutinen.

Kanervan mukaan suurta draamaa tuskin on luvassa. Suomen tykistö on tiedetty Euroopan mittakaavassa poikkeuksellisen vahvaksi.

– En tiedä, haluaako Puolustusvoimat antaa toisenlaisen kuvan todellisuudesta vai onko kysymys sen tulkinnasta, miten asioista voi kertoa. Se on selvitettävä. En usko, että asialla on poliittista taustaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)