Verkkouutiset

Pääministeri Stubb: ”Venäjä pyrkii ärsyttämään”

Pääministeri Alexander Stubb otti Ylen Ykkösaamussa kantaa Venäjäkysymyksiin, Natoon, Ukrainan tilanteeseen sekä Suomen sisäpolitiikkaan. Kokoomuksen puoluesihteeriksi hän haluaisi "Tarun kaltaisen" henkilön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Venäjä pyrkii viimeaikaisilla toimillaan ärsyttämään muita maita. Hänen mukaansa on kuitenkin vaikea arvioida, miksi näin on. Venäjän harjoittama politiikka nojaa hänen mukaansa etupiiriajatteluun, nollasummapeliin ja siihen, että se haluaa luoda epävakautta. Nämä toimet eivät kuitenkaan koske hänen mukaansa suoranaisesti Suomea.

– Itse perustan ulkopolitiikan vakaisiin naapurisuhteisiin ja toivoisin Venäjältä samaa, hän toteaa.

– Voisin kuvitella, että Venäjä pyrkii pitämään epävakautta yllä Itä-Ukrainassa, jotta se pitää Krimin poissa huomiosta.

Venäjän toiminnallaan välittämät viestit ovat Suomelle huolestuttavia. Stubbin mukaan tilanne on nyt vakava, mutta pelkoon ei ole silti syytä. Hän korostaa, ettei Ukrainaa ja Suomea pidä verrata toisiinsa, sillä Venäjällä ja Suomella on edelleen vakaa naapuruussuhde. Stubbin mukaan erot Suomen ja Ukrainan välillä ovat valtavia, eikä esimerkiksi Nato-keskustelua käytäessä pitäisi verrata näiden maiden erilaisia kehityskulkuja toisiinsa.

Stubb ei käyttäisi Ukrainan kriisistä ainakaan toistaiseksi sanaa sota, vaan haluaisi mieluummin puhua aseellisesta konfliktista. Hän pelkää, että Venäjä on rakentamassa jäätynyttä konfliktia Itä-Ukrainan alueelle. Tällainen konflikti ei olisi vakaa tila, vaan hänen mukaansa ainoa kestävä ratkaisu olisi saada aikaan rauhansuunnitelma sekä rajasopimus Venäjän ja Ukrainan välillä.

Nato muuttamassa muotoaan

Pääministeri otti haastattelussa kantaa myös Natoon. Suomessa on viime päivinä keskusteltu paljon niin sanotusta isäntämaasopimuksesta. Ensi viikolla allekirjoitettavan sopimuksen ajankohta on useiden poliitikkojen mukaan sattumalta osunut päällekkäin kriisin kanssa.

Stubbin mukaan Nato on muuttamassa muotoaan pois kriisinhallinnasta. Nato keskittyy tulevaisuudessa kovaan puolustukseen, jossa Suomi ei ole mukana. Lisäksi se keskittyy kumppanuuteen.

– Nyt on erittäin tärkeää, että Suomi säilyttää ja vahvistaa kumppanuusjäsenyyttä, koska Suomi ei ole Naton varsinainen jäsen. Suomi tarvitsee Naton tiedustelutietoa, koska Suomen täytyy maksimoida oma turvallisuutensa. Kaikki lähtee omasta uskottavasta puolustuksesta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä, Stubb sanoo. Sen jälkeen tulevat EU-jäsenyys sekä Naton kumppanuus.

Naton isäntämaasopimus on pääministerin mukaan käytännönläheinen raamisopimus, ja kumppanuus Naton kanssa ylipäätänsä on Suomelle äärettömän tärkeä. Kumppanuus tarkoittaa Stubbin mukaan käytännössä sitä, että Nato-joukot voivat harjoitella Suomessa tai joukot voivat liikkua Suomen alueella esimerkiksi vakavassa sotatilanteessa.

– Jälleen kerran täytyy kuitenkin sanoa, ettei jäsenyys sinänsä tai tämä sopimus tarkoittaisi sitä, että Suomeen tulisi Nato-joukkoja, tai että suomalaisten tulisi lähteä jonnekin, minne he eivät halua.

Stubb vakuuttaa, ettei mitään salaisia hivutussopimuksia ole tehty, vaikka hänen mukaansa on olemassa henkilöitä, jotka tätä yrittävät vihjailla.

Stubb edustaa Suomea myöhemmin tänään EU-kokouksessa, jossa keskustellaan nimityskysymysten lisäksi uusista mahdollisista pakotteista. Stubbin mukaan lisäpakotteista keskustellaan, koska tilanne on muuttunut, kun Venäjä ei edelleenkään pyri rauhoittamaan tilannetta Ukrainassa. Uusista pakotteista ei kuitenkaan varsinaisesti päätetä tänään.

– Toivon, ettei pakotteita tarvitsisi kiristää, vaikka potentiaalisesti tilanne siltä näyttääkin. Tässä pitäisi pyrkiä diplomaattiseen ratkaisuun ja siihen, että saadaan Venäjä sitoutumaan rauhanneuvotteluihin ja ratkaisuihin, hän toteaa.

Stubbin mukaan Venäjä on tällä hetkellä ennalta-arvaamaton maa, jonka puheet ja teot ovat ristiriidassa. Siitä huolimatta hän korostaa, että Suomen pitää tulla jatkossakin naapurinsa kanssa toimeen. Suomi suhtautuu hänen mukaansa tilanteeseen ”realistisesti olemalla poliittisesti sitoutunut EU:n jäsenvaltio, toisin sanoen oman joukkueensa valinnut, ja se tarkoittaa sitä, että Suomen on voitava keskustella Venäjän kanssa suoraan.”

”Luvassa oppositiomyllytystä”

Pääministeri kuvaa torstaina syntynyttä budjettiratkaisua merkityksellisenä, mutta varsinainen suuri kehikko on muodostettu aikaisemmin. Tämän hallituksen ja budjetin tehtävä on olla nimenomaan näitä ratkaisuja toimeenpaneva. Suomen tilannetta hän pitää haastavana.

– Suomen voitto oli se, että budjetti saatiin, ja että toista kertaa peräkkäin budjetin kokonaistaso laskee. Pikavoitot ovat mielestäni turhauttavia, tärkeintä on että eteenpäin mennään. Tämä budjetti on promilleluokkaa verrattuna isoihin haasteisiin, Stubb sanoo.

– Suomen talous ei vieläkään ole samalla tasolla kuin vuonna 2008, jolloin sukellus alkoi. Arviot eivät ole pitäneet kutiaan, ja suhdannetaantuma sekä rakenneuudistus samanaikaisesti luovat tilanteen, jossa ollaan vasta alussa ratkaisemassa taloudellista tilannetta.

Velkaantuminen on Stubbin mukaan todella huolestuttavaa, ja se täytyisi saada kääntymään, koska velan määrä on käytännössä tuplaantunut.

Esimerkiksi eläkeratkaisu on pääministerin mukaan tärkeää saada kokonaispaketin kannalta ratkaistuksi. Hallitus ei ole käyttänyt toistaiseksi valtaansa, koska maan tavan mukaisesti neuvottelut ovat olleet työmarkkinajärjestöjen kontolla.

– Meillä ei ole varaa kuitenkaan tyrkätä ratkaisua pidemmälle, joten hallitus voi ottaa asian hoitaakseen, jos tilanne vaatii. Luottoluokittajat ja komissio luovat kuitenkin työmarkkinajärjestöille painetta. On selvää, että toimenpiteisiin ryhdytään, jos ratkaisua ei synny, Stubb vakuuttaa.

Stubb sanoo, että luvassa on haastava poliittinen syksy, ja odotettavissa on myös ”oppositiomyllytystä.” Tämänpäiväisiin arvioihin pääministerin arvovallasta hän suhtautuu siten, että pitkälti niissä on kysymys siitä, ”tykkäätkö Alexista vai et, kolme viidestä tykkää ja kaksi ei.”

Henkilökohtaisen jaksamisensa kannalta Stubb on omien sanojensa mukaan edelleen samoilla linjoilla kuin ennenkin huolimatta siitä, että hänen urheiluunsa, twiitteihinsä ja pukeutumiseensa on kiinnitetty huomiota.

– Kannattaa aina olla oma itsensä ja tehdä niitä asioita, jotka tuntuvat oikeilta, hän kuittaa.

Puoluesihteeri Taru Tujusen lähtöä Stubb kuvaa suurena menetyksenä. Tujunen on hänen mukaansa ollut rakentamassa modernia kokoomusta ja sen menestystä. Stubb on kuitenkin luottavainen sen suhteen, että Tujuselle varmasti löytyy sopiva seuraaja. Hän kertoo jatkavansa Tujusen kanssa sparraamista myös tulevaisuudessa, ja kertoo etsivänsä ”maailman parhaan puoluesihteerin, luottohenkilön, jonka kanssa voi sparrata. Tarun kaltainen henkilö olisi hyvä”, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)