Verkkouutiset

Hallitus kannattaa EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistamista

Suomen hallitus kannattaa komission ehdotusta turvapaikkamenettelyn virtaviivaistamisesta ja kansainvälisen suojelun perusteiden yhdenmukaistamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtioneuvosto kertoi torstaina eduskunnalle kantansa komission heinäkuussa esittämiin ehdotuksiin, jotka koskevat EU:n turvapaikkamenettelyä ja kansainvälistä suojelun perusteita.

Hallitus kannattaa komission ehdotusta turvapaikkamenettelyn virtaviivaistamisesta ja kansainvälisen suojelun perusteiden yhdenmukaistamisesta.

Hallitus suhtautuu kuitenkin kielteisesti ehdotukseen, jonka mukaan hakijan oikeutta ilmaiseen oikeusapuun laajennetaan koskemaan koko turvapaikkaprosessia.

Sisäministeriön tiedotteessa muistutetaan, että oikeusapua rajoitettiin Suomessa eduskunnan kesällä hyväksymällä lainmuutoksella. Oikeusapuun kuuluu avustajan läsnäolo turvapaikkapuhuttelussa vain, jos se on erityisen painavista syistä tarpeen tai kyseessä on ilman huoltajaa maassa oleva alle 18-vuotias turvapaikanhakija.

Luvatonta liikkumista vähennettäisiin

Hallitus kannattaa niitä komission ehdottamia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on vähentää kansainvälistä suojelua hakeneiden ja saaneiden luvatonta liikkumista EU-valtiosta toiseen.

Hallitus kannattaa myös komission ehdotusta määrittää unionin tasolla ensimmäiset turvapaikkamaat, turvalliset kolmannet maat ja turvalliset lähtömaat.

Hakijan velvollisuudesta hakea turvapaikkaa siitä jäsenvaltiosta, johon hän ensiksi saapuu tai jossa hänellä on oleskeluoikeus, säädettäisiin komission ehdotuksen mukaan selkeästi asetuksella. Asetuksen säädökset velvoittaisivat hakijan myös oleskelemaan tietyssä maassa.

Yhteiset säännöt uudelleensijoittamiselle

Hallitus kannattaa myös komission ehdotusta uudelleensijoittamisen lisäämisestä unionin alueella.

Komissio haluaa luoda yhteiset säännöt uudelleensijoittamiselle eli kiintiöpakolaisten vastaanottamiselle jäsenvaltioissa. Kiintiöpakolaisten vastaanotto vakiinnutettaisiin myös niihin jäsenvaltioihin, joissa sitä ei ole perinteisesti harjoitettu.

Valtioneuvosto pitää kuitenkin tärkeänä, että Suomi voi jatkossakin päättää itse vuosittain uudelleen sijoittamiensa henkilöiden määrästä.

EU-maat voivat komission ehdotuksen mukaan päättää järjestelyistä kansallisesti, kunhan EU:n yhteiset tavoitteet eivät vaarannu. Euroopan unionin neuvosto hyväksyisi vuosittain uudelleensijoittamissuunnitelman, ja asetuksessa säädettäisiin henkilöiden valintaperusteista.

Komissio esittää myös, että unionin turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto tukisi jäsenvaltioita taloudellisesti 10 000 eurolla jokaista uudelleensijoitettavaa kohden. Suomen hallitus kannattaa tätä esitystä.

Sisäministeriön mukaan komission ehdottama uudelleensijoittamisjärjestelmä muistuttaa Suomen kiintiöpakolaisjärjestelmää, mutta ei vastaa sitä täysin. Suomen lopullinen kanta muodostetaan vasta, kun uudesta järjestelmästä ja valintaperusteista saadaan lisää tietoa.

Hallitus kannattaa myös komission pyrkimystä kannustaa uudelleensijoittamispolitiikalla kolmansia maita yhteistyöhön turvapaikka- ja maahanmuuttokysymyksissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)