Verkkouutiset

Juha Sipilä: Perustulon käyttöönottoa selvitettävä vakavasti

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä perustulon toimivuudesta on järjestettävä alueellinen kokeilu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Keskustan mielestä perustulon käyttöönotto pitää selvittää vakavasti ja on järjestettävä alueellinen kokeilu perustulon toimivuudesta. Näin voidaan nähdä, onko perustulosta käytännön ratkaisuksi, sanoo keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Sipilä.

Aika ajoin esitetty erilaisia perustulomalleja, mutta ne ovat jääneet puheen tasolle, eikä Suomessa ole riittänyt poliittista tahtoa selvittää perustulon toimivuutta käytännössä.

Sipilän mielestä konkreettisen ehdotuksen kokeilusta voisi tehdä esimerkiksi Sitra. Kokeilualueeksi sopisi 2–3 erityyppistä tarkkaan rajattua erilaista aluetta. Alueet voisivat olla esimerkiksi syrjäinen, korkean työttömyyden seutukunta, teollisen rakennemuutoksen kohteeksi joutunut paikkakunta ja suuren kaupungin asuinalue, jossa on korkea työttömyys.

Sitra voisi valmistella kokeilumallin tulevien kuukausien aikana ja kokeilun toimeenpano olisi seuraavan hallitusohjelman tekijöiden pöydällä.

– Suomen tilanne on niin vakava, että tarvitsemme rohkeutta kokeilla ja etsiä uusia ratkaisuja. Toivon, että esitystäni ei tyrmätä suoralta kädeltä. Meidän pitää hakea yhdessä aitoja, uusia ratkaisumalleja, Sipilä sanoo.

Suomessa on 450 000 työtöntä ja alhaisen toimeentulon piirissä arvioidaan olevan noin 800 000 kansalaista. Suomen sosiaaliturva on pirstaleinen, eikä se kannusta riittävällä tavalla työntekoon. Monimutkainen ja byrokraattinen sosiaalijärjestelmä ei edistä lyhytaikaisen työn vastaanottoa. Sipilän mukaan työtön jää helposti mieluummin kotiin, kun ryhtyy sovittelemaan pientä sosiaaliturvaa ja työtuloa yhteen.

– Pieni parannus oli suojaosan käyttö, mutta se ei tuo kokonaisratkaisua perusturvan ja työn yhteensovittamiseen, Sipilä toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)