Verkkouutiset

Elintarviketyöläisten liitto ei hyväksy kilpailukykysopimusta

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ei hyväksy työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelemaa kilpailukykysopimusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SEL ei ala neuvottelemaan elintarvikealan työehtosopimuksien jatkamisesta työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelutuloksen pohjalta, torstaina Helsingissä koolla ollut SEL:n liittohallitus päätti yksimielisesti.

Liiton mukaan kilpailukykysopimus perustuu virheelliseen arvioon ja vääriin toimenpiteisiin niistä lääkkeistä, joilla Suomen kilpailukykyä lisätään, työttömyyttä vähennetään ja ostovoimaa turvataan.

SEL ei aio hyväksyä kilpailukykysopimuksessa sovittua työajan palkatonta pidentämistä kolmella päivällä.

– Elintarvikealalla tehdään paljon raskasta työtä vaativissa työoloissa, eikä työajan pidentäminen ole oikeudenmukaista työssä olevien, saati työtä vailla olevien kannalta. Kilpailukykysopimuksen luvataan tuovan 35 000 työpaikkaa. Vuosittaisen työajan pidentäminen kokoaikatyössä keskimäärin 24 tunnilla tulee kuitenkin väistämättä lisäämään työttömyyttä, me emme ole siihen valmiita, SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen (vas.) sanoo.

Neuvottelutuloksen mukaiset vuosina 2017-2020 tehtävät työeläkemaksujen ja työttömyysvakuutusmaksujen siirrot työnantajilta työntekijöiden maksettaviksi, tulevat tarkoittamaan palkansaajien ansioiden merkittävää leikkaamista, mikä näkyy suoraan kotimaisen ostovoiman ja kysynnän surkastumisena.

– Tämä tulee lisäämään työttömyyttä Suomessa ja näkymään suoraan elintarvikealan työpaikoilla, SEL sanoo.

SEL on pettynyt myös siihen, että maan hallituksen hankkeet määräaikaisten työsopimusten mahdollistamiseksi ilman perustetta, koeajan pidentäminen ja työnantajan takaisinottovelvoitteen lyhentäminen ovat edelleen toteutumassa.

– Nämä palkansaajien työsuhdeturvaa merkittävästi heikentävät lakimuutokset tulevat tekemään suomalaisesta työelämästä entistä turvattomampaa ja työntekijöiden toimeentulosta entistä epävarmempaa. Nämä heikennykset olisi pitänyt saada haudattua työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvotteluissa, Kuntonen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)