"Todellisuudessa kamppailu presidentin paikasta alkaa Sauli Niinistöstä"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan kamppailun alkaminen odottaa edelleen tietoa istuvan presidentin jatkoaikeista.

  • LKS 20151110 Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina 10. marraskuuta 2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Arto Satonen.

    ()

Keskustan kaavailut nimetä puolueen presidenttiehdokas jo kesäkuun puoluekokouksessa sai aiemmin viikolla liikkeelle jo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhasen mukaan tavoittelemaan keskustan presidenttiehdokkuutta.

Keskustan ehdokasspekulaatiossa on ollut esillä Vanhasen lisäksi monia muitakin nimiä, muun muassa Olli Rehn, Esko Aho, Anneli Jäätteenmäki, Mari Kiviniemi, Seppo Kääriäinen ja Mauri Pekkarinen. Vastaavasti esimerkiksi keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei aio ehdokkuutta tavoitella.

Vanhanen kertoi tulevansa esiin riippumatta siitä, mitä istuva tasavallan presidentti Sauli Niinistö pohtii mahdollisesta jatkokaudestaan. Hän on myös ilmoittanut jättävänsä nykyisen tehtävänsä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Toistaiseksi yksikään puolue ei ole nimennyt ehdokasta vuonna 2018 pidettäviin presidentinvaaleihin. SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen arvioi viime syksynä puolueen asettavan ehdokkaan mahdollisesti puoluekokouksen yhteydessä alkuvuodesta 2017.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen arvioi blogissaan presidenttipelin alkaneen, mutta todellisen kamppailun alkavan vasta myöhemmin.

– Todellisuudessa kamppailu presidentin paikasta alkaa vasta sitten, kun ylivoimainen ennakkosuosikki, nykyinen presidentti Sauli Niinistö, ilmoittaa onko hän käytettävissä seuraavalle kaudelle.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.