Verkkouutiset

Ruotsalaiskommentti: Jussi Niinistön ehdotus Ahvenanmaasta on uhkarohkea

Puolustusministerin Jussi Niinistön (ps.) pohdiskelut Ahvenanmaan asemasta eivät toistaiseksi ole saaneet Ruotsissa kovin innostunutta vastaanottoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jussi Niinistö (ps.) pohdiskeli lauantaina Ylen Ykkösaamussa Ahvenanmaan demilitarisoitua asemaa ja jatkoi maanantaina asian käsittelyä blogissaan.

Villakoiran ydin on hänen mukaansa se, että Ahvenanmaan demilitarisointi ei vähennä saariin kohdistuvaa riskiä.

– Ruotsissakin media horahti hereille, tosin osin väärää tietoa jakaen, Niinistö kirjoittaa.

Hän viittaa Expressenin lauantaiseen artikkeliin, jonka otsikossa kerrotaan Suomen voivan sijoittaa sotilaita Ahvenanmaalle. Ensin toki asiasta keskusteltaisiin Ruotsin kanssa.

Lehti kertoo lisäksi, että Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Allan Widmanin pitää Niinistön ehdotusta Ahvenanmaan linnoittamisesta uhkarohkeana.

Widman toteaa lehdelle, että Ahvenamaa, Gotlanti ja Bornholm ovat kaikki suuren strategisen kiinnostuksen kohteita niille, jotka haluavat valvoa sotilasmateriaalin kuljetuksia Baltiaan. Hän kertoi ymmärtävänsä näin Suomen puolustusministerin huolen.

Hän huomauttaa silti pitävänsä uhkarohkeana Niinistön ehdotusta Ahvenanmaan demilitarisoinnista luopumisesta.

Myös johtavat päivälehdet Svenska Dagbladet ja Dagens Nyheter käsittelivät pohdiskeluja Ahvenanmaasta lauantaina. Lehdet siteerasivat Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfströmin tiedotetta, jossa hän otti kantaa Niinistön lausuntoon.

Löfströmin mielestä tällaiset lausunnot ovat turhia ja vahingoittavat hallituksen ja Ahvenanmaan välistä luottamusta. Lausunnoista voi hänen mukaansa tulkita, etteivät hallitus ja Suomi seiso täysin Ahvenanmaan demilitarisoinnin takana.

Lisäksi hän muistutti, että demilitarisoinnin perusteet eivät ole muuttuneet ja Ahvenanmaan demilitarisoinnista säädetään kansainvälisillä sopimuksilla.

Lue myös:

Jussi Niinistö: Naiivia kuvitella, että Ahvenanmaa pysyisi selkkauksen ulkopuolella

Ahvenanmaan kansanedustaja Jussi Niinistölle: Demilitarisoinnin perusteet eivät ole muuttuneet

Jussi Niinistö Ylellä: Muutoksista Ahvenanmaan demilitarisointiin voidaan keskustella Ruotsin kanssa

Jussi Niinistö: Demilitarisointi ei vähennä uhkaa Ahvenanmaalle, pikemminkin päinvastoin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)