Verkkouutiset

Kuntien menoja leikataan 1,2 miljardilla

Hallitus on päättänyt rakennepaketissaan leikata kuntien menoja 1,2 miljardilla eurolla vuoden 2017 tasossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suurimmat säästöt julkiseen talouteen haetaan vähentämällä vanhusten laitoshuoltoa. Näin tavoitellaan 300 miljoonan euron säästöä julkiseen talouteen vuoteen 2017 mennessä.

Toisen asteen kouluverkkoa karsitaan ja rahoitusjärjestelmää uudistetaan siten, että rahoitus perustuu jatkoissa ensisijaisesti suoristuksiin ja tuloksiin opiskeluajan sijaan. Näin tavoitellaan 195 miljoonan euron säästöjä.

Kuntien henkilöstön kelpoisuutta ja mitoituksia säätelevää normistoa väljennetään. Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla tavoitellaan näin 145 miljoonan euron säästöjä ja opetus- ja kulttuuriministeriön alalla 20 miljoonan säästöjä.

Joukkoliikenteen ja henkilöliikenteen tehostamisella haetaan 100 miljoonan euron säästöjä. Hallitus arvioi, että matkojen yhdistämiskeskuksilla voitaisiin saavuttaa merkittäviä säästöjä etenkin harvaan asutuilla alueilla. Julkisen paikallisliikenteen ja sen tukemisen, koulu- ja oppilaskuljetusten, sairasvakuutuskorvattavien matkojen sekä vanhus- ja vammaiskuljetuksien yhdistäminen toisi säätöjä.

Potilastietojen paperimuotoisen arkistoinnin lopettamisen arvioidaan tuovan 94 miljoonan euron säästöt.

Perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalityön integraation syventämisellä haetaan 50 miljoonan euron säästöjä.

Lisäksi säästöjä haetaan muun muassa aikuisten hammashuollon tarkastusvälien pidentämisellä ja ympärivuorokautisesta päivystyksestä luopumisella (-15 milj.), solariumlaitteiden valvontavelvollisuuden poistamisella (-1 milj.), elinkeinohallinnan keventämisellä ja sähköistämisellä (-1- milj.), kuntien valvontatehtävien uudelleenarvioinnilla (-30 milj.), reseptien voimassaoloaikaa pidentämällä kahteen vuoteen (-3 milj.), maakuntakirjastoverkkoa harventamalla (-1 milj) ja korottamalla suurituloisten päivähoitomaksuja (-25 milj.).

Kuntien tehtäviä vähentämällä tavoitellaan yhteensä 252 miljoonan euron säästöjä ja kuntien velvoitteiden ja palvelujen tuottamista ohjaavien normien purkamisella 1016 miljoonan euron säästöjä julkiseen talouteen. Tehtävänsiirtoja kunnilta valtiolle ei ole otettu huomioon, ellei niiden katsota tuovan keskittämisellä saavutettavia tuottavuus- tai muita hyötyjä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)