Verkkouutiset

Keskusta: Kekkosen ja valtion vauhdituksella on pantu pystyyn kokonaisia toimialoja

Keskusta heitti peliin presidentti Urho Kekkosenkin suomiessaan eduskunnassa hallituksen harjoittamaa valtion omistajapolitiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen mukaan Suomen taloushistoria todistaa, että valtiolla on ollut omistajana merkittävä rooli maamme teollisuuden ja talouden nousussa. Presidentti Kekkosen ja valtion vauhdituksella on hänen mukaansa pantu pystyyn kokonaisia toimialoja.

Pekkarisen mukaan tällainen omistajuus ei ole ollut pikavoittojen metsästystä. Siinä on kysymys kauas katsovasta isänmaan edusta.

Pekkarinen piti keskiviikkona keskustan ryhmäpuheenvuoron eduskunnan keskustelussa valtion omistajapolitiikasta ja omistajuuteen liittyvästä ohjauksesta.

Hallitus määrittelee Pekkarisen mukaan sinänsä hyvin valtion omistuksen strategiset intressit, mutta käytännön ratkaisuissa nämä periaatteet ovat joko hukassa tai niistä on hallituksen sisällä erimielisyyksiä.

Keskustan mielestä hallituksen on estettävä kansallisesti ja strategisesti tärkeiden toimintojen lipuminen valtion omistamien yritysten käsistä. Omistajaohjauksella tai finanssiratkaisuilla on huolehdittava yhteiskunnallista palvelutehtävää hoitavien yritysten selviytymisestä.

Toisaalta keskustan mielestä valtion on kevennettävä valtion omistusta ulkomailta omistetuista ja ulkomailla liiketoimintaansa harjoittavista yhtiöistä suomalaisen työn ja yrittäjyyden hyväksi.

Pekkarisen mukaan 2-3 prosentin myynti vuosittain valtion 18 miljardin euron pörssivarallisuudesta merkitsisi valtiolle mahdollisuutta viidessä vuodessa miljardipanostuksiin aloittaviin, kasvaviin ja kansainvälistyviin yrityksiin.

Pekkarinen pitää myös käsittämättömänä sitä, että elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on syyttänyt Solidiumia Talvivaaran huonosta hoidosta. Hänen mukaansa valtio olisi Solidiumin sataprosenttisena omistajana voinut halutessaan tehdä selväksi, mitä Solidiumilta Talvivaaran tapauksessa odotetaan.

Hallituksen olisikin Pekkarisen mielestä ensi tilassa selkeytettävä omistajaohjauksen roolia osakkuusyhtiöiden hallinnossa ja Solidiumin asema. Hänestä on selvää, että valtio ei voi vähemmistöomistajana määrätä yhtiöiden ratkaisuja, mutta kansalliset intressit eivät silti saa jäädä piiloon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)