Verkkouutiset

Palta: Nyt tarvitaan nopeasti suuria ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseksi

Palvelualojen Työnantajat Palta pitää yhteiskuntasopimuksen kaatumista suurena takaiskuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Paltan mielestä yhteiskuntasopimuksen kaatuminen oli suuri takaisku, mikä korostaa entisestään tarvittavien rakenteellisten uudistusten välttämättömyyttä. 

– Yhteiskuntasopimuksen tavoite 5 prosentin yksikkötyökustannusten laskusta ja 72 prosentin työllisyysasteesta eivät ole hävinneet mihinkään, muistuttaa Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe.

Hänen mukaansa Suomessa pitäisi tehdä nopeasti suuria ratkaisuja kilpailukyvyn parantamiseksi, eikä hallituksen asettamista tavoitteista ei pidä antaa periksi.

Palta odottaa erityisesti joustavuutta työehtoihin ja työlainsäädäntöön sekä paikallisen sopimisen edistymistä. Julkisesti rahoitetut palvelut on avattava kilpailulle, ja palveluyrityksiin kohdistuvaa sääntelyä on purettava.

– Politiikassa tulee huomioida myös palvelujen toimintaedellytykset. Kotimarkkinapalvelut työllistävät ja palveluviennissä on potentiaalia, Varpe huomauttaa..

Hän muistuttaa. että Suomen palvelusektori kasvaa vain noin 4 prosentin vuosivauhdilla samaan aikaan, kun kansainvälinen palvelukaupan kasvu on noin 15 prosenttia.

– Meidän pitää löytää uusia kasvun lähteitä palveluinnovaatioista ja -konsepteista, jotka ovat myös kansainvälistettävissä,

Varpe huomauttaa lisäksi, että työn murros on jo tapahtunut. Arvoketjut pilkkoutuvat ja digitalisaation myötä työt tehdään siellä, missä se on edullisinta.

– Tämä edellyttää myös työmarkkinoiden toimintatapojen ja -kulttuurin uudistamista, hän painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)