Verkkouutiset

Outi Mäkelä: Palvelualoitteella saataisiin kilpailua ja tehoa

Palvelualoitejärjestelmän laajempaa käyttöönottoa vaatii Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja ja Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Outi Mäkelän mielestä palvelualoitteella saataisiin kilpailua ja tehoa palveluiden tuottamiseen.

Jokainen kuntalainen, yhdistys tai yritys voisi tehdä kunnalle palvelualoitteen, jos hänellä on mielessä parempi tapa tuottaa jokin palvelu. Kunta sitoutuisi tutkimaan kaikki aloitteet ja päättämään, johtaako aloite palvelun kilpailuttamiseen.

Eduskunnan käsittelyssä oleva uusi kuntalaki sallisi yleisten aloitteiden teon myös yrityksille, kun aiemmin oikeus oli vain kuntalaisilla. Mäkelän mielestä tähän olisi vielä entistä helpompaa yhdistää palvelualoitejärjestelmä. Palvelualoite on käytössä muun muassa Ruotsissa.

– Kuntapalveluiden tuottaminen järkevimmällä mahdollisella tavalla on välttämättömyys, jotta voimme turvata hyvät peruspalvelut kuntalaisille. Tarvitsemme kuntiin enemmän yrittäjyyttä sekä enemmän avoimeen tietoon perustuvia päätöksiä. Palvelualoite on työkalu kuntalaisten ja yritysten vaikutusmahdollisuuksien laajentamiseen sekä tehon tuomiseen palveluntuotantoon. Mikäli yrityksellä on suunnitelma jonkin palvelun paremmasta tuottamisesta, miksi sitä ei tutkittaisi ennalta sovituin pelisäännöin, Mäkelä kysyy.

Mäkelä toivoo, että eduskunta voisi vielä harkita kuntalain uudistuksessa, voiko palvelualoitejärjestelmän kirjata itse lakiin. Hallituksen esityskin mahdollistaa palvelualoitteen, joka Mäkelän mielestä tulisi ottaa käyttöön mahdollisimman monessa kunnassa.

Erityisen hyvät mahdollisuudet toimivalle palvelualoitejärjestelmälle Mäkelä näkee Uudellamaalla, jossa on paljon yrityksiä ja suhteellisen suuria kuntia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)