Sisäministeri presidentin puheesta: "Hän onnistui kuvaamaan sen vaikeuden, missä olemme"

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä presidentti Sauli Niinistö antoi selkänojan EU:n toimille pakolaiskriisissä.

  • LKS 20160127 Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tiistain tapaamisestaan Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 27. tammikuuta 2016. Ministeritapaamisen aiheena oli Suomen ja Venäjän yhteistyö maahanmuuttoasioissa. LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Petteri Orpo.

    ()

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kiittelee tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhetta valtiopäivien avajaisissa. Niinistö keskittyi puheessaan lähes yksinomaan EU:n pakolaiskriisiin ja kannusti EU:ta ottamaan isompaa roolia yhteisessä rajavalvonnassa ja tähän liittyvissä toimissa maahanmuuttovirran hallitsemiseksi.

Niinistö katsoi puheessaan myös, että kansainväliset säännökset ovat syntyneet ja niiden tulkinta on kehittynyt "aivan toisenlaisissa olosuhteissa". Presidentti totesi myös, että Eurooppa ei kestä hallitsematonta maahanmuuttoa.

– Hän onnistui kuvaamaan sen vaikeuden, missä me olemme, kun meillä on kansainväliset sopimukset, EU-lainsäädäntö ja kotimaan lainsäädäntö, Orpo kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Orpo tulkitsi presidentin kehottavan EU:ta vahvistamaan rajavalvontaansa, tehostamaan palautuspolitiikkaansa ja ottamaan vetovastuuta kansainvälisten sopimusten tulkinnasta. Ministerin mielestä presidentti ei kehottanut rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia, vaan käyttämään tähän liittyvän liikkumavaran.

– Meitä sitoo hyvin monessa asiassa esimerkiksi EU:n turvapaikkadirektiivi. Miten kansainväliset sopimukset on implementoitu eurooppalaiseen lainsäädäntöön, siellä voidaan tehdä uudistuksia, Orpo katsoo.

Ministeri huomauttaa, että kun maahantulijoiden määrä saadaan pienemmäksi, helpottaa tämä todellisessa hädässä olevien auttamista.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.