Verkkouutiset

Kokoomuksen Orpo: Sitoudumme poistamaan kymmenen yrittämisen pahinta estettä

Kokoomuksen Petteri Orpon mielestä rakenteelliset uudistukset ovat mahdollisuus "ketterämpään yhteiskuntaan ja yksilöllisempään palveluun".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmä aloitti keskiviikkoaamuna kesäkokouksensa Lappeenrannassa. Ryhmäjohtaja Petteri Orpo totesi avauspuheessaan, ettei rakenteellisissa uudistuksissa tasapäistäminen ole tätä päivää.

– Se mikä sopii toiselle, on myrkkyä toiselle. Joustavuus, räätälöinti ja mahdollistaminen ovat oikeita periaatteita, Petteri Orpo sanoi.

Hän mainitsi esimerkkinä sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallin muovaamisen raha seuraa potilasta -periaatteen mukaisesti. Sama logiikka on hänen mukaansa myös palveluseteleissä ja palvelualoitejärjestelmän käyttöönotossa.

– Miksemme avaisi jäykkiä julkisia palvelumarkkinoita ja lisäisi ihmisten valinnanvaraa ottamalla jokaisessa kunnassa käyttöön palvelualoitejärjestelmän ja palvelusetelit, kuten monet kansanedustajamme ovat esittäneet?

– On helpotettava paitsi työllistymistä, myös työllistämistä. Emme saisi ajautua työnantajien tai työntekijöiden poteroihin, vaan tehdä yhdessä työtä suomalaisten työpaikkojen eteen, Orpo katsoi.

Ryhmäjohtaja esitti ensiverokortin käyttöönoton selvittämistä. Siinä ”ensimmäistä kertaa opintojen jälkeen työelämään siirtyvä nuori voisi tehdä töitä vaikkapa parin vuoden ajan alemmalla veroprosentilla”.

Orpo mainitsi myös pienten osinkoverotulojen säätämisen verovapaaksi. ”Samalla kun kannustetaan kotitalouksia osakesäästämiseen, edistetään myös suomalaisten yritysten rahoituksen saamista.”

Yhteinen tilannekuva

– Elämme historiallisen haasteellisessa taloustilanteessa. Joudumme sopeutumaan kukin tavallamme arjessa tiukempaan talouteen kuin vielä muutama vuosi sitten. Lähipiirissämme on ystäviä jotka ovat menettäneet työnsä tai vaarassa menettää sen. Nuorison piirissä askarruttaa mitä tässä oikein kannattaisi tehdä, kun ei tiedä löytyykö töitä, vaikka miten kouluttautuisi. Epävarmuus tulevaisuudesta vaivaa monen mieltä, Petteri Orpo sanoi

Hänen mukaansa Suomi on siirtymässä uuteen aikaan, mutta synkkyyteen ei tarvitse vajota.

– Samalla on kuitenkin selvää, että kaikki ei voi säilyä ennallaan. Jostakin on myös tingittävä.

Orpon mukaan edessä on päätösten syksy.

– Kevään kehysriihessä tehtyjen uudistusten on nyt saatava jatkoa tulevassa budjettiriihessä ja loppusyksyn aikana. Hallitus on jo tehnyt tukeviakin päätöksiä, mutta ne eivät riitä.

– Moni kilpailijamaa on ajanut meistä kohisten ohi – muun muassa Saksa ja Ruotsi porskuttavat kaukana horisontissa. Mielestäni meidän olisi pitänyt hyväksyä kilpailukykymme ongelmien syvyys jo aikaisemmin, hän sanoi.

Hänen mielestään ”kahden vuoden vääntämisen jälkeen minulla on vihdoinkin tunne siitä, että tässä maassa kaikki keskeiset toimijat jakavat yhteisen tilannekuvan ja realismin. Meistä jokainen tietää ne päätökset ja toimenpiteet, jotka on tehtävä. Miksemme siis vain tartu toimeen ja tee niitä?”

– Vielä ei ole liian myöhäistä. Hallituksella on nyt näytön paikka, kokoomusryhmyri sanoi.

Orpon mukaan kuitenkaan ”yhteenkään ideologiseen lukkoon tai pattitilanteeseen ei ole varaa”.

Kaikki keinot

– Kokoomuksen eduskuntaryhmä on valmis keskustelemaan kaikista keinoista, joilla parannetaan Suomen kilpailukykyä, luodaan uusia työpaikkoja ja saadaan velkaantuminen laskuun., Petteri Orpo totesi .

Orpon mukaan Suomi tarvitsee ”pitkän sarjan toisiaan tukevia toimenpiteitä”. Ne ovat syksyn budjettiriihi, työllisyyttä tukeva palkkaratkaisu ja syksyn aikana päätettävät rakennetoimet.

– Hallituksen kaikki toimet on suunnattava kilpailukyvyn vahvistamiseen ja suomalaisten työpaikkojen puolustamiseen. Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei voi sallia, että tavoitteesta kääntää valtion velkaantuminen laskuun tällä vaalikaudella lipsuttaisiin, Petteri Orpo sanoi.

Hänen mukaansa ”elämme yhteiskunnassa, jossa ihmiset hakevat yhä yksilöllisempiä ratkaisuja. Tämän tulisi näkyä myös työelämässä ja työpaikoilla siten, että ihmisillä olisi nykyistä enemmän valtaa osallistua oman työnsä järjestämiseen. Tilanteet ovat eri yrityksissä kovin erilaisia. Kuka muu osaisi paremmin kertoa, mikä järjestely juuri meidän työpaikallemme tai minun työhöni sopii kuin työntekijät ja työnantajat itse? Myös työurat pitenevät, kun yksilölliset joustot työuran eri vaiheissa ovat mahdollisia.”

– On oikein, että presidentti Niinistö toi huolensa velkaantumiskehityksestä julki. Näistä sanoista ei pidä kenenkään loukkaantua. Nyt on huomioitava kaikki viisaat mielipiteet, joita tästä maasta löytyy. Näin teki myös ministeri Urpilainen pyytäessään neuvoja omilta edeltäjiltään, Orpo jatkoi.

Kokoomus haluaa hänen mukaansa varmistaa, että eduskunnan juhlapäätöksen tahto veteraanien kuntoutusmäärärahoista toteutuu.

Juhanavartiaismaista

Orpon mukaan ”kokoomuksen viesti työmarkkinajärjestöille on: Sopikaa! Sama miten sovitte – kunhan sovitte. Työntekijät ja työnantajat ovat samassa veneessä.”

Rakennetoimissa Suomi tarvitsee hänen mukaansa ”umpirehellisen, juhanavartiaismaisen analyysin Suomen tarvitsemista toimenpiteistä”.

– Kokoomukselle käyvät kaikki rakenteelliset uudistukset, jotka auttavat kestävyysvajeen purkamisessa. Vanhoista kannoista kiinni pitäminen ei nyt auta ketään. Haasteet ovat liian suuret ja toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi niistä ajoista, jolloin viime eduskuntavaalit käytiin, Petteri Orpo sanoi.

Kuntauudistuksen kohdalla kokoomusryhmänjohtaja kysyi, vastustaako keskusta vastustaa koko välttämätöntä uudistusta vain hallintomallin takia vai onko kyse valtapoliittisista syistä?

– Hallitus ja keskusta ovat yksimielisiä sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatiosta ja siitä, että järjestämiseen tarvitaan laajemmat ja vahvemmat alueet. Isot linjat ovat yhteiset, hän huomautti.

– Toivoisin, että uudistusten lopullisia linjoja etsiessä löydämme yhteistyön myös opposition kanssa. Keskiöön on asetettava palveluiden turvaaminen, ei hallintomalli. Meidän on löydettävä yhteinen sävel niin kuntatasolla kuin eduskunnassakin puoluekantaan katsomatta. Myös palveluiden rahoituksesta on sovittava osana uudistusta.

Kokoomus sitoutuu Petteri Orpon mukaan kartoittamaan ja poistamaan kymmenen yrittäjyyden ja taloudellisen toimeliaisuuden pahinta estettä. Hän haluaa hallituksen antavan kaikille Suomessa työllistäville yrityksille lupauksen siitä, ettei uusia kustannuksia aiheuteta tällä vaalikaudella.

– Otamme talkoisiin mukaan yritykset, joilta haluamme kuulla elävän elämän esimerkkejä työntekoa haittaavasta tarpeettomasta säätelystä. Lakien säätämisen ohella niitä on uskallettava myös purkaa, kuten kansanedustajat Grahn-Laasonen ja Männistö esittävät. Turhan säätelyn vastaisiin talkoisiin on lupautunut mukaan myös elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.

– Onko esimerkiksi yt-toimintalain soveltaminen tarpeen niinkin pienissä, kuin 20 henkilöä työllistävissä yrityksissä, hän kysyi.

– Ei ole oikein, eikä järkevää, että muodostamme monelle pk-yritykselle keinotekoisen kasvun ja työllistämisen esteen. Ei kannata kasvaa, koska kasvu tuo mukanaan uusia normeja täytettäväksi, uutta byrokratiaa noudatettavaksi. Samassa tuoksinassa moni suomalainen jää ilman työtä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)