Verkkouutiset

Presidentti Niinistö: Holokaustia ei saa unohtaa koskaan

Uhrilukujen lisäksi on tärkeä tietää myös holokaustissa menehtyneiden tarinoita, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Tasan 70 vuotta sitten avautuivat Auschwitzin portit. Keskitysleiriltä selvinneille koitti epätodelliselta tuntuva pelastus ja vapaus. Heidän vapauttajilleen näky oli karmaiseva”, Sauli Niinistö totesi tiistaina tervehdyksessään vainojen uhrien muistopäivän tilaisuudessa Helsingin synagogassa.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään Euroopan juutalaisten kansanmurhan, holokaustin, ja muiden toisen maailmansodan ajan joukkomurhien uhrien muiston kunnioittamiseksi.

”Holokaustin uhreina kuoli miljoonia viattomia ihmisiä. Koko silloisesta juutalaisyhteisöstä eri arvioiden mukaan yli puolet, noin kuusi miljoonaa, kuoli kansanmurhan uhreina. Juutalaisten rinnalla surmattiin myös muihin vähemmistöihin kuuluneita ihmisiä”, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa tätä historian vaihetta ei saa unohtaa koskaan. Uhrilukujen lisäksi on presidentin mukaan tärkeä tietää myös holokaustin vuoksi kuolleiden ihmisten tarinoita.

”Meidän on tärkeää kuunnella niitä, jotka ovat joukossamme kertomassa tuosta synkästä ajanjaksosta. Meidän on tiedostettava, mitä perintöä holokaustista vielä kannamme mukanamme, ja miten tuo historian kulku näkyy ympäristössämme. Se kaikki auttaa meitä muistamaan”, Niinistö totesi.

Niinistö muistutti puheessaan Pariisin terrori-iskuista sekä siitä, kuinka viattomia ihmisiä surmataan jatkuvasti myös Nigeriassa, Pakistanissa ja Jemenissä.

Hänen mukaansa terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden uhka on kasvanut ja rasismia ja muukalaisvihaa sekä antisemitismiä on entistä selvemmin havaittavissa yhteisöissämme.

”Myös viharikokset ja vihapuheet ovat tämän päivän ilmiöitä, joista yksikään valtio ei enää ole vapaa. Näiden laittomien tekojen yksi tarkoitus on luoda turvattomuutta ja levittää pelkoa. Niillä halutaan suistaa tavallisen ihmisen ja toimivan yhteiskunnan arki pois raiteiltaan.”

Niinistön mukaan kaikkien on tehtävä enemmän töitä näiden rikosten ja ilmiöiden kitkemiseksi.

”Kun demokratiaa vastaan hyökätään tai oikeusvaltioperiaatteet kiistetään, demokraattiset valtiot vastaavat siihen demokratian keinoin, avoimuutta kunnioittaen ja oikeusvaltioperiaatteita korostaen”, presidentti sanoi.

Demokraattinen ja moniarvoinen yhteiskunta perustuu Niinistön mukaan ihmisoikeuksien kunnioittamiseen, suvaitsevuuteen ja ihmisten väliseen tasa-arvoon.

”Suomi toimii näin ja näitä periaatteita Suomi myös edistää kansainvälisen yhteisön jäsenenä.”

”Tänä päivänä väkivallan ja vihatekojen takaa voi löytyä monia syitä: on työttömyyttä, taloudellista epävakautta, ylisukupolvista huono-osaisuutta, ulkopuolisuuden tunnetta, syrjäytymistä – ja monia täysin selittämättömiä yksittäistapauksia, pelkkää terroria. Näihin taustatekijöihin on tietenkin puututtava ja löydettävä ratkaisuja.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)