Sauli Niinistö tuohtui tulkinnasta – "En todellakaan sanonut noin"

Tasavallan presidentti sanoo, että Suomi pitää kiinni kansainvälisistä sopimuksista. Hän kuitenkin muistuttaa, että ne on laadittu toisenlaisissa oloissa.

  • LKS 20150203  Tasavallan presidentti Sauli Niinistö median haastateltavana valtiopäivien avajaisissa Finlandia-talossa Helsingissä 3. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA Antti Aimo-Koivisto

    Sauli Niinistö Finlandia-talolla valtiopäivien avajaisissa.

    ()

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiistää, että hän olisi ehdottanut Suomen luopuvan kansainvälisistä ihmisoikeussopimuksista. Hänelle esitettiin valtiopäivien avajaisia seuranneessa tiedotustilaisuudessa seuraava kysymys: "Tarkoittiko presidentti tosiaan sitä, että Suomen ei pitäisi enää noudattaa...?"

– Enhän minä mitään siitä puhunut, en todellakaan. Tämä alkaa mennä taas siihen pilkun vääntämiseen, se on hieno harrastus, mutta itse asian kannalta siitä ei ole mitään apua; Niinistö vastasi.

Niinistö korostaa muotoilleensa asian toisin. Hän halusi avajaispuheessaan todeta, että sopimusten noudattaminen on käynyt vaikeaksi.

– Juuri nyt voi olla vaikea täyttää kaikkia velvollisuuksiaan, siis juuri tässä ja nyt välittömästi.

Hän huomauttaa, että monissa Euroopan maissa suunnitellaan parhaillaan saapuville turvapaikanhakijoille määrällisiä rajoituksia. Sellaiset ovat kuitenkin todennäköisesti ihmisoikeussopimusten vastaisia.

Tästä seuraa Niinistön mukaan ristiriitainen tilanne: Eurooppa ei kestä yhä kasvavaa pakolaisvirtaa, mutta ei löydä keinoja rajoittaakseen sitä.

Hänen mielestään EU:n on tunnustettava, että se ei pysty täyttämään kaikkia kansainvälisiä velvoitteitaan. EU:n on myös valmistauduttava siihen, että pakolaisten määrää rajoitetaan. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, että hädänalaisimmat saavat apua.

– Minä peräänkuulutan sitä, että yritetään mennä pienimmän hankaluuden jälkeen.

Hänen mukaansa on tärkeää neuvotella Turkin kanssa pakolaisleirien oloista.

– Jotta niiden, jotka joutuvat odottelemaan, olot olisivat jossain määrin inhimilliset.

Niinistö sanoo, että kansainväliset sopimukset ja niiden tulkinta on laadittu toisenlaisissa oloissa.

– Olen varma, että jos kansainvälisiä ja niihin perustuvia kansallisia säädöksiä tehtäisiin vasta nyt, niiden sisältö olisi olennaisesti tiukempi, mutta silti ne pitäisivät kiinni ihmisoikeuksista ja auttaisivat hädässä olevia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.