Verkkouutiset

Outi Mäkelä väläyttää suppeaa metropolihallintoa

14 kunnan metropolihallinto ei sytytä kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uudenmaan kokoomuksen puheenjohtajaksi uudelleen valittu kansanedustaja Outi Mäkelä pitää 14 kunnan metropolimallia arveluttavana.

Mäkelän mukaan Uudellamaalla, kokoomuksen piirijärjestössä, esiintyy voimakasta kritiikkiä esitettyä mallia kohtaan. Uudenmaan kokoomus keskusteli metropolihallinnosta lauantaina piirikokouksessa.

Outi Mäkelän mielestä hallinnon tulisi olla tehokasta ja lähellä kuntalaista.

– Metropolihallinto nähdään ylimääräisenä byrokratiaportaana, joka vie päätöksentekoa kauemmas. On myös riski siitä, että kehyskuntien yli kävellään, mikäli metropolivaltuusto valitaan ilman vaalipiirejä. Valituiksi tulisivat isojen kaupunkien tunnetut henkilöt, Mäkelä perustelee.

Mäkelän mukaan Uudellamaalla kuntauudistuksiin suhtaudutaan kylläkin avoimesti, selvityksiä puolletaan. Hallituksen budjettiriihessä päättämä metropolihallinto taas tuli uusimaalaisille yllätyksenä.

– Meillä on hyvä maakuntahallinto ja siellä äänileikkureita poistettu. Itse uskon siihen, että hallinto perustuu vahvoihin peruskuntiin, jossa demokratia on lähellä kansalaista ja kustannukset pysyvät kurissa.

Mäkelän mukaan vaihtoehto 14 kunnan metropolialueelle olisi laajempi alue tai sitten metropoli, johon kuuluisi vain viisi kuntaa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Sipoo ja Kauniainen.

– Nykyinen hahmotelma 14 kunnan metropolialueesta ei tunnu olevan toimiva, nurmijärveläinen Mäkelä sanoo.

Hallituksen on tarkoitus valmistella metropolihallinnon mallia niin, että päätös olisi valmis vaalikauden loppuun mennessä.

Uudenmaan kokoomuspiiri valmistautuu jo seuraaviin eduskuntavaaleihin. Piirissä käydään keskustelua siitä, pitäisikö ehdokkaista käydä jäsenäänestys vai voidaanko mennä sopulistalla.

Jäsenäänestystä puoltavat perustelevat äänestystä läpinäkyvyydellä ja demokratialla, kun taas sopulistan kannattajat hakevat listaa, joka voisi olla myös alueellisesti tasapainoinen. Jäsenäänestyksellä ei tosin täytetä kaikkia auki olevia ehdokaspaikkoja, vaan tilaa jää myös harkinnalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)