Verkkouutiset

Tätäkö hallitus tavoitteli? ”Maaseutu on päätöksentekijöille häiritsevä kustannuserä”

MTK:n mielestä hallituksen rakennepoliittinen ohjelma ei pyri uudistuksiin, joilla vahvistettaisiin julkisen sektorin verotuloja maaseudun yrittäjyyttä edistämällä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo, että suuressa osassa Suomen kunnista maa- ja metsätalous ovat kerrannaisvaikutuksineen keskeisimpiä työllistäjiä ja tulontuojia.

– Rakennepoliittinen ohjelma suhtautuu maaseutuun kylmän teknokraattisesti. Ohjelmasta saa kuvan, että maaseutu, sen yrittäjät ja asukkaat ovat päätöksentekijöille lähinnä häiritsevä kustannuserä, Marttila kommentoi maanantaina Satakunnan MTK:n syyskokouksessa Porissa.

MTK haluaa muistuttaa myös kuntapäättäjiä maaseudun elinkeinojen merkityksestä kuntien taloudessa.

– Tilastot on syytä kaivaa uudestaan esille. Kaiken lisäksi tulevaisuuden ennusteet lupaavat ruoka-, metsä- ja energia-alalle reipasta kasvunäkymää. Sitä ei kannata taittaa huonolla politiikalla, huomauttaa Marttila.

Hallitus pyrkii painokkaasti parantamaan kansalaisten työhyvinvointia, mutta Marttilan mielestä rakenneohjelman päätöksellä maatalousyrittäjät jätetään tässä suhteessa eriarvoiseen asemaan. Marttilan mukaan lomitukseen kohdistetaan lisää leikkauksia.

Rakenneohjelmassa vaaditaan säästöjä kuntien maaseutuelinkeinohallintoon. Marttilan mukaan tilanne on ristiriitainen, sillä EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen ennustetaan lisäävän byrokratiaa.

– Viljelijät eivät saa joutua sijaiskärsijöiksi viivästyneiden maksujen tai heikomman palvelun myötä. Suomen hallituksen onkin ensisijaisesti vaikutettava EU:n komissioon, jotta se karsii maatalouden hallinnollista taakkaa. Tällä saadaan aikaan todellisia säästöjä.

MTK kannattaa hallituksen lupausta viranomaislupien käsittelyn nopeuttamisesta. Erityisesti ympäristölupien kohdalla valtio ja kunnat käyttävät suhteettomasti aikaa ja resursseja vähäriskisten hankkeiden arviointiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)