Verkkouutiset

OAJ:n koulutusjohtaja: Satavuotinen oppivelvollisuus ei vastaa nykypäivän vaatimuksiin

Heljä Misukan mielestä oppivelvollisuutta täytyy päivittää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n koulutusjohtajan Heljä Misukan mielestä oppivelvollisuuden pidentämistä pitäisi selvittää ilman ideologista painolastia. Hänen mielestään selvittää kannataisi pidentämistä sekä alku- että loppupäästä. Misukka kirjoittaa asiasta Verkkouutisten blogissaan.

Hän kirjoittaa muun muassa taloustieteen professorin Roope Uusitalon päätyneen laskelmissaan siihen, että oppivelvollisuutta kannattaisi pidentää nykyisestään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Jonkun verran on myös jo tutkittu varhaiskasvatuksen myönteisiä vaikutuksia Suomessa ja kansainvälinen tutkimusnäyttö on erittäin vahvaa sen puolesta, että lapsi hyötyy merkittävästi varhaiskasvatuksesta myöhemmällä koulutuspolullaan ja työelämässäkin.

– 2000-luvun alussa toteutettiin esiopetusuudistus, jonka perusteella kaikki 6-vuotiaat lapset ovat oikeutettuja saamaan maksutta esiopetusta oppivelvollisuutta edeltävänä vuonna. Vuonna 2015 osallistuminen muuttui velvoitteeksi ja nykyisin lähes poikkeuksetta siihen osallistutaan. Samantyyppinen etenemistapa voisi onnistua siirtymäajan puitteissa, kun hallitus haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen, Misukka arvioi.

Hänen mukaansa toinen vaihtoehto olisi laajentaa oppivelvollisuutta koskemaan toisen asteen ensimmäistä vuotta.

– Jokainen peruskoulun päättävä voitaisiin esimerkiksi velvoittaa toisen asteen opintoihin, eikä keskeyttäminen olisi mahdollista ensimmäisen vuoden aikana. Vahvalla ohjauksella ja vaihtomahdollisuudella nuori autettaisiin tarvittaessa yli karikkojen.

Misukka huomauttaa, että noin 4–5 prosenttia nuorista ei jatka toiselle asteelle, mutta noin 15 prosenttia keskeyttää toisen asteen tutkinnon. Oppivelvollisuuden pidentäminen vuodella puuttuisi siis vain peruskoulun jälkeen ulos tippuviin, ei keskeytysongelmaan, joka on kooltaan suurempi.

Misukka peräänkuuluttaa keskustelua Suomen satavuotiaan oppivelvollisuusmallin päivittämisestä. Hänen mukaansa OAJ tulee esittämään omia ratkaisuitaan ennen eduskuntavaaleja.

– Tutkijoille heitän heti haasteen: onko yhteiskunnallisesti kustannustehokkaampaa toteuttaa oppivelvollisuuden laajentaminen alku- vai loppupäästä vai jopa molemmista päistä? Misukka kysyy.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)