Verkkouutiset

Ministeri Hanna Mäntylä: Rahan pumppaaminen maahanmuuttoon loppuu

Ministeri arvioi, että turvapaikanhakijoiden tuet putoavat jopa puoleen nykyisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) valmistelee leikkauksia turvapaikanhakijoiden saamiin julkisiin tukiin.

– Se aika on nyt loppu, että me vain määrättömästi pumppaamme rahaa järjestelmään. Haemme sellaista tasoa, joka on varmasti alhainen, Hanna Mäntylä totesi perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa.

Suunnitelman takana on hallituksen päätös etsiä malli, jolla niin sanotun asumisperustaisen tuen rinnalle luotaisiin toinen tukimalli, jota sovellettaisiin turvapaikanhakijoihin. Suomen nykyinen malli takaa kaikille maassa asuville ihmisille samat tuet. Turvapaikanhakijoille maksettaisiin matalampaa tukea, vaikka he asuisivat Suomessa.

– Tulemme lisäämään huomattavasti maahanmuuttajien omaa vastuuta kotoutumisesta. Tuki tulee olemaan pienempi kuin työmarkkinatuki.

Tällä hetkellä turvapaikan saaneille ihmisille maksetaan tukea 316 euroa kuukaudessa. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on todennut, että sen pienempää tukea ei voi maksaa.

Mäntylä sanoo, että Suomella ei ole enää varaa näihin tukiin. Hän muistuttaa, että kansalaisia asetetaan tälläkin hetkellä keskenään eriarvoiseen asemaan. Esimerkiksi opiskelijoille maksetaan erisuuruisia tukia iän ja oppilaitoksen perusteella.

– Opiskelijoiden edellytetään lisäksi nostavan opintolainaa, jotta he saisivat viimesijaista toimeentulotukea. Onko se perustuslaillisesti oikein? hän kysyy.

Sosiaali- ja terveysministeriön laskelmien mukaan pakolaisten kotouttaminen maksaa 13 200 euroa vuodessa henkilöä kohti. Mäntylä toteaa, että tarkkaa arviota kaikesta rahanmenosta on vaikea tehdä, koska raha kiertää useiden ministeriöiden ja momenttien kautta.

Mäntylä aikoo ottaa mallia Tanskasta, jossa pakolaisille maksettavia tukia on leikattu. Siellä täydet etuudet edellyttävät useiden vuosien asumista Tanskassa. Maahanmuuttajien saamat ”integraatioetuudet” ovat karkeasti noin puolet kantatanskalaisten saamista tuista, hän arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)