Verkkouutiset

Kiuru käynnistää peruskouluselvityksen – kokoomuksessa ihmetellään

Kokoomuksessa ihmetellään perusopetusta koskevaa selvityshanketta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) käynnistää lähipäivinä laajapohjaisen perusopetusta koskevan selvitystyön.

– Oppimistulosten lasku pitäisi kansallisesti selvittää: minkälaisilla toimenpiteillä voimme kehittää opetusmenetelmiä, ja opettajakoulutuksessa varautua siihen, että pitää olla hiukan uudenlaisia työtapoja, Kiuru kertoo Verkkouutisille.

Opetusmenetelmät ovat ministerin mukaan ajastaan jäljessä.

Pisa-pettymys

Selvityksen syynä ovat joulukuussa julkaistut Pisa-tulokset. Tutkimuksen mukaan muun muassa suomalaisnuorten matematiikan ja luonnontieteiden osaaminen sekä lukutaito ovat heikenneet. Kiurun mukaan selvitystyö on ongelmien korjaamiseksi tarpeen.

– Lisäksi meidän pitää pystyä muuttamaan yhteiskunnallisia asenteita koulua kohtaan positiivisemmiksi, Kiuru sanoo.

Tarkoitus on kuulla asiantuntijoita ja poliitikoita.

– Haluaisimme, että siinä (selvitystyössä) olisi myöskin parlamentaarinen edustus. Mutta en korostaisi sitä, että poliitikot yksin pystyvät tekemään peruskoululle parempaa sisältöä, vaan työ täytyy tehdä erityisesti koulu- ja tutkimusmaailman ammattilaisten voimin.

Opetussuunnitelmia uudistetaan jo

Kokoomuksen piirissä Kiurun hanke on herättänyt ihmetystä, sillä monet keskeiset koulutuspolitiikan hankkeet, kuten varhaiskasvatuslaki sekä lukion tuntijako ovat kesken.

Opetushallituksen johdolla parhaillaan tehtävä perusopetuksen opetussuunnitelmien uudistaminen on niin ikään pahasti vaiheessa.

Kiurun mukaan selvityksen tuloksia odotetaan vielä tämän vuoden aikana. Ne ja opetussuunnitelmien uudistaminen tukevat ministerin mukaan toisiaan.

– Nyt tarjoamme eri tahoille mahdollisuuden olla mukana käymässä sitä keskustelua, mitä suomalaisissa opetussuunnitelmissa pitäisi olla sisällytettynä, jotta voimme luottaa siihen, että peruskoulussa pystytään parantamaan oppimistuloksia, Kiuru sanoo.

Perusopetuksen tilaa selvitettiin myös viime hallituskaudella Opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankisen johdolla. Laaja selvitys valmistui vuonna 2010.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)