Verkkouutiset

Juha Sipilä: Tavoite yhä 12 ministeriä – puolueita voi olla enemmän kuin kolme

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo, että hallituspohja pitäisi olla vapun tienoilla selvillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan puheenjohtaja ja tuleva pääministeri Juha Sipilä vahvistaa, että ministerien määrän vähentämistavoite on yhä voimassa.

– Meidän tavoite on se 12 ministeriä, Sipilä sanoi keskustan tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Sipilä ei ottanut vielä kantaa, miten ministerien määrää käytännössä vähennettäisiin tehtäviä mahdollisesti yhdistelemällä.

– Tällaista listaa ei ole vielä olemassa, mutta sitäkin valmistellaan.

Sipilän mukaan tulevassa hallituksessa voi olla puolueita kuitenkin enemmän kuin kolme suurta. Julkisuudessa on esimerkiksi spekuloitu Rkp:n ottamista mukaan.

– Puolueiden määrää ei ole tässä vielä sidottu millään tavalla, että kaikki on mahdollista. Mutta en usko, että lopputulos on kuutta, Sipilä sanoi.

Sipilä ei tyrmännyt myöskään vaalivoittaja vihreiden mahdollisuutta olla mukana hallituksessa:

Ville Niinistön kanssa on myöskin sovittu palaveri, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan hallituspohja pitäisi olla vapun tienoilla selvillä. Hän kertoo olleensa tänään yhteydessä kaikkiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajiin. Huomenna, ylihuomenna ja torstaina on tarkoitus käydä vielä pidemmät kahdenkeskiset keskustelut.

Keskiviikkona Sipilä sanoo aikovansa käydä myös ”epävirallisia tunnusteluja” työmarkkinajärjestöjen ja myös yrittäjien kanssa liittyen yhteiskuntasopimukseen.

Sipilän mukaan hallitusneuvottelut olisi tarkoitus viedä kuukaudessa maaliin. Hän ei ottanut kantaa siihen, viedäänkö yhteiskuntasopimusta ja hallitusneuvotteluja missä määrin rinnan.

– En lähde vielä näitä askelmerkkejä asettelemaan.

Suuret ”samalla lähtöviivalla”

Sipilä arvioi, että kaikki kolme suurta puoluetta ovat ”samalla lähtöviivalla”. Ensisijaisesti kyse on luottamuksesta, siten ohjelmasta ja kolmanneksi vaalituloksesta.

Luottamusta Sipilä avasi näin:

– Tarkoitus on käydä vähän niitä ajatuksia läpi, mitä vaalien tulos kullakin puolueella herättää ja siten niitä kynnyskysymyksiä, jos sellaisia on olemassa. Sitten käydään myöskin niitä mahdollisia edessä olevia kipeitä asioita läpi ja miten sitten niihin kukin suhtautuu ja vähän tällaista pelisääntökysymysajattelua.

Tilaisuudessa kysyttiin Sipilältä, uskoiko hän luottamuksen löytymiseen perussuomalaisten kanssa?

– Uskon, että luottamus voi löytyä perussuomalaistenkin kanssa. En sulje mitään pois, Sipilä vastasi.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyömahdollisuutta Sipilä kommentoi näin:

– Ei kukaan puheenjohtaja ole nostanut näissä tämän päivän puhelinkeskusteluissa mitään tällaista mahdottomuutta esille. Eilen ja viikonlopun aikana kuultiin tämä nykyisten kahden päähallituspuolueen välinen epäluottamus, ja se on tullut näissä keskusteluissa kyllä esille.

Kysymykseen, onko sitten SDP:n ja kokoomuksen mukana olo samassa hallituksessa mahdotonta, Sipilä kommentoi näin:

Antti Rinne on näin julkisuudessa sanonut. Katsotaan, pitääkö se vielä paikkansa.

Sipilän mukaan strategiseen hallitusohjelmaan liittyvät kysymykset jätetään eduskuntaryhmille ensi viikon tiistaina tai keskiviikkona.

– Kysymyslistaa ryhdytään valmistelemaan. Sitä ei ole vielä olemassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)