Verkkouutiset

Vähemmän sotaharjoituksia Naton kanssa? Ilkka Kanerva varoittaa liikkumatilan kaventamisesta

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja tyrmää Matti Vanhasen ehdotuksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) tyrmää ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Matti Vanhasen (kesk.) esityksen sotaharjoitusten vähentämisestä USA:n ja Naton kanssa. Vanhanen on perustellut kantaansa liennytyksen tarpeella idän ja lännen välillä.

Kanerva huomauttaa, ettei Suomen kannata itse rajata toimintaansa.

– En tiedä, että Venäjä olisi missään kohtaan kritisoinut Suomen sotilaallista harjoitustoimintaa kansainvälisten tahojen kanssa, ja näin ollen en tiedä, mihin tuollainen ajatus perustuu, että itse rajoittaisimme omaa liikkumavapautta, Kanerva sanoo Verkkouutisille.

Paitsi Suomen liikkumatila, myös puolustusvoimien suorituskyky tuovat Kanervan mukaan perusteen jatkaa läntistä suhdetta sotaharjoituksissa.

– Suomen pitää harjoitella kansainvälisten toimijoiden kanssa ja tehdä yhteistyötä, joka on perusteltua Suomen oman suorituskyvyn ja puolustusvalmiuden nimissä, Kanerva sanoo.

Vanhanen valittiin juuri ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaksi. Hän on myös keskustan ehdokas seuraavissa presidentinvaaleissa.

Suoranuottisesti presidentin kanssa

Kanervan ja Vanhasen johtamat valiokunnat tapasivat torstaina tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Kanervan mukaan tapaaminen oli hyvä.

– Kävimme suoranuottisesti ulko- ja turvallisuuspoliittisessa kentässä olevat asiat läpi, Kanerva kuvailee.

Oliko tapaamisessa esillä Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-raportti?

– Totta kai sitä sivuttiin, mutta ei sen sisältöä läpikäyty.

UPI:n raportti on jakanut poliittisista kenttää. Osa pitää analyysiä rehellisenä, toinen puoli on syyttänyt raporttia ohueksi ja Venäjä-vastaiseksi. Kanerva ei anna raportille hirveästi painoarvoa.

– Tämä selvitys ei mitenkään muuta maailmanjärjestystä, eikä se tuo minusta mitään sellaista, jolla olisi reaalista merkitystä Suomen ulkopolitiikalle. Se on mielipidepaperi, jollaisia maailmaan mahtuu. Ulkopolitiikkaan sillä ei ole vaikutusta.

Kanerva huomauttaa, että Suomesta on tullut ulos ns. neljän viisaan miehen Nato-raportti ja samanlainen on juuri valmistumassa Ruotsista.

– Se antaa hieman vertailupohjaa, sanoo Kanerva, joka olisi valmis viemään isoin askelin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä eteenpäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)