Verkkouutiset

Ministeri Huovinen: Sote-uudistus ei romuta julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoo uudistuksen olevan aito mahdollisuus muuttaa toimintatapoja, korjata puutteita ja säilyttää toimivat elementit.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Suurin keskustelu on käyty siitä, miten palvelujen tuotanto järjestetään uudessa rakenteessa. Jatkossa palvelujen tuottamisesta huolehtisivat uudet tuottamisvastuussa olevat kuntayhtymät, joita voi lakiesityksen mukaan olla yhteensä enintään 19. Ne tuottaisivat palvelut pääosin omana toimintanaan, mutta myös ostamalla palveluja yksityisiltä yrityksiltä ja järjestöiltä”, Susanna Huovinen toteaa tiedotteessaan.

Palveluja on Huovisen mukaan mahdollista hankkia yrityksiltä ja kolmannen sektorin järjestöiltä aivan kuten nykyisinkin. Sote-uudistus ei hänen mielestään romuta julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimivaa yhteistyötä.

Huovinen sanoo ymmärtävänsä myös ihmettelyt siitä, miksi lakiin tarvittiin kokonaan uusi tuottamisvastuun käsite.

”Puolueiden puheenjohtajien sopimuksen mukaan jatkossa sote-palveluiden järjestäminen ja tuottaminen erotetaan toisistaan. Tämän takia lakiin tarvittiin kokonaan uusi tuottamisvastuun käsite”, hän selvittää.

Tuottamisvastuussa olevat kunnat ja kuntayhtymät ja niille laissa määritellyt tehtävät helpottavat Huovisen mukaan palvelujen kilpailuttamista.

”Ilman niitä sote-alueen pitäisi kilpailuttaa erikseen joka ikinen palvelu. Tämä olisi johtanut vuosittain satoihin tai tuhansiin kilpailuttamisiin jokaisella sote-alueella. Tällaiset kilpailutukset olisivat tarkoittaneet myös jatkuvasti muuttuvia palveluntuottajia ja järjestelmää, jossa integraatiosta voisi vain haaveilla.”

Ministeri Huovisen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta oli tärkeää saada aikaan päätöksiä juuri nyt. Hänen mielestään sote-uudistuksen pääosassa ovat palveluiden käyttäjät eli kansalaiset, joiden peruspalvelujen turvaamiseksi uudistus on tehty.

”Ikääntyvän väestön, erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden tai mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaiden haasteista ei selvitä ilman parempaa integraatiota. Siksi uudet sote-alueet ja tuotantovastuualueet joutuvat kansallisen ohjauksen valvonnassa hyvin tarkasti suunnittelemaan, miten kansalaisen asiasta otetaan kokonaisvaltainen ote. Ei kuulu meidän luukulle -asenne joutaa jo historiaan”, ministeri painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)