Verkkouutiset

Heinäluoma turhautui kritiikkiin: ”Kun on rajattu puheaika, kaikki eivät pääse ääneen”

Noin 150 kansanedustajaa ei saanut puheenvuoroa, Eero Heinäluoma muistuttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eero Heinäluoma (sd.) vaikutti Ylen Ykkösaamun haastattelussa selvästi turhautuneelta esitettyyn kritiikkiin. Hän muistutti, ettei Ukraina-keskustelussa tehty päätöksiä, vaan keskiviikon keskustelu käytiin debattimaisena ajankohtaiskeskusteluna.

– Debatissa myönnetään vain minuutin mittaisia puheenvuoroja. Ne puhemies myöntää harkintansa mukaan, niin kuin laissa lukee, Heinäluoma totesi.

Kokoomuksen kansanedustaja Sofia Vikman on arvostellut Heinäluomaa siitä, ettei tämä jakanut tunteja kestäneessä keskustelussa yhtään puheenvuoroa kokoomuksen naispuolisille kansanedustajille. Vikmanin kritiikkiä tuki muun muassa kokoomuksen Pia Kauma.

Heinäluoman mukaan puhemies pyrkii ”aikaansaamaan mielenkiintoisen keskustelun, jossa mielipiteet tulevat tiiviisti kerrotuksi”.

– Oliko jotain sellaista jota ei sanottu, Heinäluoma kysyi kriitikoilta.

Pelisäännöt

Täysistunnossa noudatettavat pelisäännöt on sovittu puhemiesneuvostossa. Siinä ovat mukana eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

– Lähtökohtana on, että annetaan etusija niille jotka on ryhmän virallisia edustajia, Heinäluoma sanoo.

Näitä ovat muun muassa eduskuntaryhmien sekä puolueiden puhe- ja varapuheenjohtajat. Puheenvuoroja jaettaessa myös eduskuntaryhmän koko huomioidaan. Ääneen pääsevät myös asianomaisten valiokuntien edustajat.

Puhemiesneuvostossa perjantaina kritiikkiä ei Heinäluoman mukaan kuultu.

Hän muistuttaa, että keskustelussa Vikmanin lisäksi noin 150 edustajaa ei saanut puheenvuoroa. Heinäluoma toivoo mediankin ymmärtävän, että enemmistö kansanedustajista joutuu yleensä olemaan istunnoissa hiljaa.

– Normaali tilanne lyhyemmissä keskusteluissa on, että enemmistö ei saa puheenvuoroa, Heinäluoma sanoi.

– Aina on tyytymättömiä. Jos julkisuus ottaa yhden tai kahden edustajan mielipiteet, niin voidaan sanoa että on kritiikkiä.

Hän sanoo ymmärtävänsä, että kansanedustajat haluavat ääneen erityisesti televisioiduissa keskusteluissa.

Neljä miestä

Heinäluoman mukaan Ukraina-keskustelu oli ulkopoliittinen asia. Hän muistutti, ettei Sofia Vikman ole ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Vikman istuu puolustusvaliokunnassa.

– Kokoomus on laittanut ulkoasiainvaliokuntaan neljä miestä eikä yhtään naista, Heinäluoma huomautti.

– Vasemmistoliiton ja vihreiden osalta puhuivat vain naiset, Heinäluoma myös sanoi.

Torstaina uutisoitiin, ettei Heinäluoma aio kommentoida kokoomuksen naisedustajien esittämää kritiikkiä. Puhemiesneuvosto lausui, että Ukraina-keskustelussa jaettiin puheenvuoroja pelisääntöjen mukaan.

Heinäluoma totesi Ykkösaamulle, ettei tullut haastatteluun perjantaina omasta toivomuksestaan, vaan eduskunnan viestinnän. Hän sanoo halunneensa ennen haastatteluja muun muassa keskustella kritiikin antajien kanssa henkilökohtaisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)