Verkkouutiset

EU-parlamentti vaatii sääntöjä robotiikalle ja tekoälylle – ja ehkä uutta virastoa

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa se vaatii EU:n laajuisia robotiikkaa koskevia sääntöjä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Parlamentti korostaa, että nopeasti kehittyvälle alalle tarvitaan yhteisiä sääntöjä vahvistamaan eettisiä periaatteita.

Päätöslauselmassaan mepit pyytävät Euroopan komissiota esittämään robotiikkaa ja tekoälyä koskevia sääntöjä. Näin voitaisiin paremmin hyötyä robottien taloudellisesta potentiaalista ja vastata useisiin esimerkiksi turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin.

Mepit huomauttavat, että robotiikkaa koskevia sääntöjä on jo suunnitteilla useassa maassa. EU:n tuleekin edetä nopeasti sääntöjen laatimisessa, sillä muutoin EU saattaa joutua noudattamaan muiden maiden asettamia sääntöjä.

Päätöslauselmassa korostetaan, että lakiehdotus tarvitaan pikaisesti selventämään oikeudelliseen vastuuseen liittyviä kysymyksiä erityisesti itseohjautuvien autojen osalta.

Parlamentti esittää pakollisen vakuutusjärjestelmän ja vakuutusrahaston perustamista, jolla varmistettaisiin, että itseohjautuvien autojen aiheuttamien vahinkojen uhrit saisivat täyden hyvityksen.

Mepit pyytävät komissiota myös harkitsemaan, voitaisiinko ajan mittaan roboteille luoda erityinen oikeudellinen asema, joka auttaisi määrittämään, kuka on vastuussa, mikäli robotti aiheuttaa vahinkoa.

Robottien lisääntynyt käyttö on nostanut esille useita esimerkiksi yksityisyyteen ja turvallisuuteen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Vastauksena näihin kysymyksiin mepit ehdottavat robottien suunnittelijoille ja robotiikan tutkijoille vapaaehtoisia eettisiä menettelysääntöjä.

– Näillä varmistettaisiin, että tutkijat ja suunnittelijat toimivat oikeudellisten ja eettisten standardien mukaisesti ja että robottien suunnittelussa ja käytössä kunnioitetaan yksilön ihmisarvoa, parlamentti toteaa.

Mepit pyytävät komissiota myös harkitsemaan Euroopan robotiikka- ja tekoälyviraston perustamista. Virasto tarjoaisi viranomaisille teknisiä, eettisiä ja sääntelyyn liittyviä asiantuntijapalveluita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)