Verkkouutiset

EU esittää Turkille viisumivapautta, vaikka puutteet ovat pahoja

Komissio on valmis poistamaan viisumit turkkilaisilta, mutta vaatii heiltä edelleen uudistuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-komissio esittää, että Turkin kansalaiset saavat matkustaa EU:n alueelle ilman viisumia kesäkuusta lähtien. Komission mukaan Turkki on edistynyt viisumivaatimusten täyttämisessä erityisesti viimeksi kuluneiden viikkojen aikana.

– Työtä on vielä tehtävänä lyhyellä aikavälillä, mutta jos Turkki jatkaa kehitystä, se täyttää loputkin vaatimukset. Tämän vuoksi nostamme pöydälle esityksen, jotta EU-parlamentti ja jäsenmaat voivat poistaa viisumivaatimuksen heti, kun ehdot täyttyvät, sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans tiedotteessaan.

EU on asettanut viisumivapauden ehdoksi 72 kohdan ohjelman, joka vapautta hakevan maan tulee täyttää. Unioni kuitenkin lupaa nyt poistaa Turkilta viisumit, vaikka maa ei täytäkään ohjelman ehtoja.

Erivapauksien syynä on EU:n ja Turkin keskinäinen pakolaissopimus, jonka osapuolet solmivat maaliskuussa. Turkki kytki viisumit sopimusneuvotteluihin.

72 kohdan ohjelma sisältää viisi kokonaisuutta: asiakirjojen turvallisuuden, siirtolaiskysymysten käsittelyn, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden, perusoikeudet sekä laittomien maahanmuuttajien maahanpääsyn.

Turkki ei täytä kohtia, jotka koskevat korruptionvastaista taistelua, tietosuojaa, lakiasioiden yhteistyötä EU-maiden kanssa, poliisiyhteistyötä sekä terrorismia torjuvaa lainsäädäntöä.

EU:n muuttoliike- ja sisäasiainkomissaari Dimitris Avramopoulos on silti optimistinen.

– Luotamme siihen, että Turkki etenee kaikilla rintamilla niin nopeasti kuin mahdollista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)