Verkkouutiset

Suomessa pisin taantuma 150 vuoteen – ”Nyt pitää kellojen soida”

Hallituksen kansanedustajat ihmettelivät, ettei oppositiolla ollut tarjota juuri mitään vaihtoehtoja hallituksen esittämille toimille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokisen mukaan opposition eduskuntaryhmien puheenvuoroja kuunnellessa tuli hiukan outo olo.

– Nyt eletään Suomen historian pisintä taantumaa 150 vuoteen. Se on sellainen tilanne, että nyt pitää kellojen soida ja herätä tähän tilanteeseen, Jokinen totesi budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Osassa puheenvuoroista Jokisen mukaan jopa kiistettiin se, että Suomessa olisi kilpailukykyongelma.

– Ne keinot kyseenalaistettiin, joita hallitus on tässä esittämässä ja esitettiin varsin pieniä, näperteleviä toimia. Esimerkiksi edustaja (Eero) Heinäluoma vaati viennin kilpailukyvyn parantamista puuttumalla väylämaksuun tai rataveroon, jotka ovat hyvin pieniä murusia valtiontaloudessa, Jokinen ihmetteli.

Jokinen kiteytti opposition vaatineen hallitusta perumaan leikkaukset ja ottamaan lisää velkaa.

”Pysähtyneisyys on malli, jolla eletään”

Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi totesi Heinäluoman tukeneen SDP:n ryhmäpuheenvuorossa omaishoidon kehittämistä ja takuueläkkeen parantamista, mutta siihen loppui tuki hallituksen politiikalle.

– Sen sijaan hän vastusti puheenvuorossaan lähes kaikkia leikkauksia ja suurinta osaa niistä rakenneuudistuksista, joita hallitus aikoo toteuttaa. Vaihtoehtoa emme sosiaalidemokraateilta kuulleet, Kankaanniemi totesi.

Kankaanniemi ihmetteli, mikä on sosialidemokraattien linja ja vaihtoehtobudjetin sisältö.

– Kyllä teillä pitää olla nyt jo tietyt linjaukset, eikä vain vastaan panemista.

Kankaanniemen mukaan hallituksella on nyt kokonaisvaltainen ohjelma, kun edelliset neljä vuotta menivät harhaillessa milloin missäkin.

– Jos tämä on opposition linja, että mihinkään ei saa koskea, mitään ei saa tehdä, pysähtyneisyys on se malli, jolla eletään ja velkaa otetaan, niin ei tästä tule yhtään mitään.

Väärä kehityssuunta

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma vastasi, että tänään eduskunnassa oli hallituksen budjettiesitys arvioitavana ja opposition vaihtoehtobudjetit käsitellään vasta marraskuussa.

– Myös edustaja Kankaanniemikin voisi olla paikan päällä ja kuulla meidän vaihtoehtomme, Heinäluoma toivoi.

Heinäluoma nosti kuitenkin jo muutaman kohdan esille. SDP:n mielestä työllisyyteen pitää satsata aidosti, eikä pelkkä huolen kantaminen riitä.

– Jos ne rahat leikataan, joilla nuorille ja työtä vailla oleville voitaisiin auttaa työpaikka, jos ei starttirahayrityksiä voi perustaa, jos nuorisotakuu romutetaan, kehityssuunta on väärä ja me olemme hyvin huolissamme, mihin tämä johtaa, Heinäluoma sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)